İzmir İzmir olalı böylesini görmedi: Acı rekoru açıkladı
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Ege Bölgesi’nde başta İzmir, Manisa, Aydın olmak üzere birçok bölgede orman yangınları çıktı. Birçok noktada yeşil alanlar tamamen küle dönerken ormanlar gri bir renge büründü. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de yaşana orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "2020 sonrası ciddi bir kurak dönem geldi. Bu dönemin geleceğini biliyorduk. Mayıs ve haziran ayları yağmur yağmazsa, o yıl orman yangını çok olur, çok da alan kaybederiz. Türkiye genelinde 2008 yılında 29 bin hektar alan kaybettik. Türkiye genelinde 2021 yılında ise 139 bin hektar alan kaybettik. 2022'de 12 bin hektar, 2023'te 15 bin hektar, geçen yıl ise 27 bin hektar alan kaybettik.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında “Geçen yıl metrekare başına 0,4 litre su düştü. Bu yıl ise hiç yağmadı. Toprak susuz kaldı. Toprakta nem kalmayınca sıcak havayla birlikte çıra etkisi yaptı. Rüzgar faktörü de etkili olunca çok geniş bir alan kaybettik. İzmir'de son 1 ayda çıkan orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alan zarar gördü. İzmir'deki orman yangınlarında yanan alan rekoru kırıldı" sözlerini sarf eden Yaşar, nüfus artışının ormanlara olan baskıyı artırdığına dikkat çekti.
“1960'larda dünya nüfusu 3 milyarken bugün 8,2 milyara ulaştı. Türkiye nüfusu 27 milyondan 85 milyona, İzmir nüfusu ise 1 milyondan 4,5 milyona çıktı. Artan nüfusla birlikte barınma ihtiyacı doğdu. Önce kıyılarda gecekondulaşma başladı, ardından bu alanlar imara açıldı” diyen Yaşar, “Bir de 2B sorunu var. Bozuk orman alanları imara açılıyor. 2019'da Orman Şurası'nda bu alanlarda inşaat yapılacaksa yangına karşı önlem alınması gerektiği karara bağlandı. Ancak asıl sorun bu kurallara uyulmaması" ifadelerini kullandı.

Ormanlara girişin belirli dönemlerde yasaklandığını ifade eden Yaşar, bu yasağın yıl boyunca sürmesi gerektiğini vurgulayarak "Vatandaşın ormanda işi yok. Ormanda yeri olmayan tek canlı insandır. Sadece orman köylüsü girmeli. Örneğin Rusya'da vatandaş ormana giremez. Ormanlar suyu süzer, doğayı dengeler, ekosistemin temel taşıdır. Orman yoksa yaşam da yoktur. Orman kenarlarında kontrollü mesire alanları oluşturulabilir. Dünyada da uygulama bu şekilde. Yetkililer buralarda gerekli önlemleri almalı. Orman yangını her ülkede olur ama önemli olan bunu bilinçli davranarak önlemektir" ifadelerini kullandı.

İzmir'de yangınlardan zarar gören alan miktarının geçen yıla göre büyük oranda arttığına dikkat çeken Yaşar, "Geçen yıl toplam kayıp 6-7 bin hektar civarındaydı. Bu yıl ise yangın sezonu henüz bitmemiş olmasına rağmen 26 bin hektarı aştı. Bu, çok büyük bir fark. Türkiye genelinde yılda ortalama 9 bin hektar orman yanar. İzmir tek başına bu ortalamanın üç katını geçti" söyleminde bulundu.
Prof. Dr. Doğan Yaşar, yangınların büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu belirterek "Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı, yüzde 4'ü ise kasıtlı. Örneğin kaynak yapılırken yangın tüpü bulundurmak zorunlu ama bu kurala uyulmuyor. Fabrika atıkları usulüne uygun şekilde bertaraf edilmiyor, yakılarak kurtulunmak isteniyor" açıklamasını yaptı.
İzmir'de olağanüstü 'yangın' toplantısı: Böyle giderse ormansız kalacağız
Orman yangınlarına karşı camilerde dua edilecek! Ali Erbaş açıkladı


