222 filmde oynadı: Sinemanın sultanı Türkan Şoray ın yaşamı kitap oldu
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Türk sinemasının "sultanı" Türkan Şoray'ın hayatını konu alan "Türkan ve Hayat" adlı kitap yayımlandı. Gazeteci yazar Bircan Usallı Silan tarafından kaleme alınan kitap, Şişli’de düzenlenen bir programla tanıtıldı.
Kitapta "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Vesikalı Yarim", "Acı Hayat" gibi filmlerle hafızalara kazınan Şoray'ın hem hayatına hem de iç dünyasına yer veriliyor.
Programda açıklamalarda bulunan Türkan Şoray, kitabın nehir söyleşi tarzında hazırlandığını belirterek, “Bircan 20 yıldır dostum, çok sevdiğim ve güvendiğim biri. Böyle bir kitap fikri ondan çıktı, ben de kabul ettim. O sordu, ben de hissettiklerimi samimiyetle anlattım, ortaya bu kitap çıktı” dedi.

Kitabın kendisini, hislerini ve iç dünyasını yansıttığını söyleyen Şoray, “Beni nasıl gördüyse, ne yaşadıysak, hangi duygularımı paylaştıysa onları aktarmış. Samimiyetimle iç dünyamı anlatan bir kitap oldu.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir yılda tamamlanan kitabın gelecek kuşak sinemacılara ilham verebileceğini belirten Şoray, “Sinema beni değiştirdi, olgunlaştırdı, hayata bakışımı şekillendirdi. Bu kitapla sinemanın bir insanı ne kadar değiştirebileceğini görebilirler. Okurlarsa mutlu olurum.” dedi.

Programda da basın mensuplarına konuşan Şoray, yeni projelerde yer almamasına ilişkin, bugün Türk sinemasında çok az film çekildiğini söyleyerek, "Daha çok diziler gündemde. Ben de bir iki dizi yaptım, bunlar çok sevilen dizilerdi. Yaşıma uygun rollerdi ve başroldü. Bir meseleyi, toplumsal bir hikayeyi, benim yaşlarımda bir kadının hikayesini anlatan senaryo olursa sinema filmi yapabilirim. Böyle bir hikaye gelmiyor. Senaryo yazarlarımız az." ifadelerini kullandı.

Türkan Şoray, dizilerde artık çok genç ve güzel kadınların oynatıldığını paylaşarak, "Belli bir yaştan sonra ikinci, üçüncü planda roller oluyor. Ben de bunları oynamak istemiyorum. İster istemez yaş aldıkça yüz hatlarınız değişiyor, gençlik güzelliği kalmıyor. Beni o halimle seven seyircimi de hayal kırıklığına uğratır mıyım diye düşünüyorum." diye konuştu.
"BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN 'YAĞMUR'UN ANNESİ TÜRKAN', 'KADIN TÜRKAN'DI"Bircan Usallı Silan ise Şoray'ın hakkında en çok kitap yazılan kişilerden biri olduğunun altını çizerek, şunları anlattı:

"Benim bu kitapta sayılarla hiç işim olmadı. Ben Türkan Şoray'ı tanıdıkça sevdim. Bana bıraksalardı kitabın adını 'Türkan'ın Ruhuna Yolculuk' yapacaktım. Korkularını, sevinçlerini, canı istediğinde duvar örmesini, insanları kırmaktan korkmasını, kırılmaktan korktuğu için kapıları kapatmasını, küçük bir çocuğun kafasını okşamak için bir sürü insanı yarıp geçmesini, madencilerin direnişlerinde yüreğinin sızlamasını, depremzedelerle beraber olmasını, toplumsal olayları sahiplenişini ve duygularını yani 'insan Türkan'ı anlatmaya çalıştım."
Şoray gibi dünyada 222 başrol oynamış başka kimsenin olmadığına dikkati çeken Silan, "Bundan sadece rakam olarak bahsettim ama benim için önemli olan 'Yağmur'un annesi Türkan', 'kadın Türkan'dı. Tabii arada aşktan, terk edilmekten, aldatmaktan, aldatılmaktan da konuştuk. Bana bazen, 'Bircan hani sen sadece ruhuma yolculuk yapacaktın' dedi ama çok keyifli, güzel bir yolculuk oldu." dedi.


