250 dönüm alanı ve 2 ahırı cayır cayır yaktı
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Tarla hasat edildikten sonra ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarından kurtulmak için kullanılan ilkel anız yakma yöntemini kullananlar yangınlara neden olmayı sürdürüyor.
Her yıl olduğu gibi Türkiye çok sayıda ilde ormanlarını ve tarım alanlarını yangın nedeni ile kaybederken yangınların çıkışında anız yakma ilk sıralarda geliyor. Sınırlı bir alanda çıkarılan kontrollü yangın olarak tarif edilebilecek yöntem rüzgar ve dikkatsizlik nedeni ile civardaki orman ve yakılmaması gereken alanalara sıçrarken yöntemin kullanıldığı toprağın da ölmesine neden oluyor.
250 DÖNÜM ALANI VE 2 AHIRI CAYIR CAYIR YAKTIKırıkkale’nin Çelebi ilçesine bağlı İğdebeli köyünde anız yangını, rüzgarın etkisiyle büyüyerek yerleşim alanına sıçradı.
Yangında yaklaşık 250 dönüm tarım arazisi ile 2 ahır tamamen yandı.












Orman Genel Müdürlüğü (OGM), hasat döneminde artan anız yangınlarına karşı önemli bir açıklama yaparak, anız yakmanın sadece toprağa değil, aynı zamanda vatana ihanet olduğunu vurguladı.
Yapılan açıklamada, anız yakmanın yol açtığı çevresel zararlar ve hukuki sonuçları hatırlatılarak "Lütfen duyarlı olun! Anız yakmayın, yakanları uyarın. Unutmayın: Önlemek, söndürmekten çok daha kolaydır" denildi.
OGM'den yapılan duyuruda, "Bir kıvılcım; binlerce canlının yaşamını, doğayı ve insan hayatını tehdit eden büyük yangınlara dönüşebilir" ifadeleri kullanıldı.
Anız yakma fiilinin hukuki karşılıklarına da dikkat çekildi:
İdari Para Cezası: 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında anız yakanlara idari para cezası uygulanmaktadır.
Ceza Artırımı: Anız yakma fiili; ormanlara, sulak alanlara veya yerleşim yerlerine yakın alanlarda gerçekleşirse ceza 5 kat artırılmaktadır.
Orman kanunlarına göre:
Anız yakmak: 1-3 yıl arası hapis cezası.
Orman yangınına sebep olmak: 3-10 yıl arası hapis cezası.
Ölüm ya da yaralanma varsa, ayrıca ceza işlemleri uygulanır.
ANIZ YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER
Hasat zamanı tarlaya yakın su tankeri bulundurun.
Hasadı toprağa yakın yapın.
Kalan anız artıklarını sap parçalayıcı makinelerle toprağa karıştırın.
Hasat sonrası tarlada saman balyası bırakmayın.


