30 yıllık çöp geri döndü: Her dalgada zehire dönüşüyor!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Kozlu Sahili’nde 2009 yılında kapatılan eski çöp depolama alanı, aradan geçen yıllara rağmen çevre ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Karadeniz’in dalgalarıyla birlikte denize karışan tıbbi ve evsel atıklar, sahile geri vuruyor. Vatandaşlar, tehlikenin her geçen gün büyüdüğünü belirterek çözüm çağrısı yapıyor.

Kent çöpünün yaklaşık 30 yıl boyunca döküldüğü alan, 2009 yılında kullanıma kapatıldı. Ancak sonrasında kaçak hafriyat ve moloz dökümleriyle alanda adeta bir “çöp dağı” oluştu.

Yıllar içinde Karadeniz’in dalgalarıyla erozyona uğrayan bu atıklar, kıyıya kadar taşındı. Sahilde, şırınga, serum hortumu, ilaç şişesi gibi tıbbi atıkların yanı sıra plastik ve demir gibi evsel atıklar da gözlemleniyor.

Sahilde zaman zaman belediye ekipleri, öğrenciler ve çevre gönüllüleri tarafından temizlik çalışmaları yapılıyor. Ancak dalgalarla birlikte denizden çıkan çöpler kıyıya yeniden vuruyor.

Bölgedeki kirlilik nedeniyle sahile gelen vatandaş sayısı azalsa da piknikçiler ve olta balıkçıları sahili kullanmaya devam ediyor.

Bölgede yaşayan 63 yaşındaki Mustafa Dikbaş, yıllardır süren soruna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Zonguldak’ın çöpü eskiden buraya dökülüyordu. Dalga çıktığında deniz çöpleri almaya başladı, sonra tekrar sahile vuruyor. Çöp yığınları bundan kaynaklanıyor. Bunun önlemini almak için önüne büyük taşlar konulmalı ki dalga bu çöpleri almasın. Her dalgada aynı şey oluyor.”

Tıbbi atıkların oluşturduğu tehlikeyi de vurgulayan Dikbaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Eskiden buraya tıbbi atıklar da dökülüyordu. Şırıngalar, iğneler, serumlar hâlâ sahilde. Ben emekliyim, balık tutmaya geliyorum. Bir gün ayağıma iğne battı, terlikten geçmiş. Yıllar geçse de tehlike devam ediyor.”

Yetkililer tarafından zaman zaman "çöp dağının kaldırılması" veya "set çekilerek denizle teması kesilmesi" yönünde projeler gündeme gelse de, henüz somut bir çalışma hayata geçirilmiş değil.



