48 köy zeytinlikleriyle birlikte tarih olacak! Torba yasa tehlikesi
Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Kamuoyunda ‘işgal yasası’ olarak değerlendirilen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa teklifine ilişkin tepkiler sürüyor. Genel Kurul’a gelmesi beklenen yasa teklifi 2. kez ertelenirken Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından yapılan araştırma, yasanın kabul edilmesi durumunda yaşanacak korkunç gelişmeleri ortaya çıkardı.
Zeytinlikleri madene açacak yasa teklifine karşı köylüler geceyi Ankara sokaklarında geçirdi!
Muğla Çevre Platformu’na göre, “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin” kabul edilmesi durumunda Muğla’da 48 köy ve mahalle acele kamulaştırma ve yerinden edilmeyle karşı karşıya kalabilir. MUÇEP tarafından yapılan açıklamada, kanun teklifinde bulunan koordinatların Muğla’nın Menteşe, Milas ve Yatağan ilçelerinde yer alan 48 köyü kapsadığı vurgulanırken bölge, kömür sahası olarak belirlendiği için, kanun teklifinde bahsedilen “üstün kamu yararı” çerçevesinde “acele kamulaştırma”nın buralarda uygulanabilmesinin de önü açılmış olacak. Bu durum ise Muğla’daki nüfusun %3’ünün torba yasadan doğrudan etkileneceği anlamına gelmekte.

MUÇEP tarafından yapılan açıklamada, kanun teklifinde belirlenen poligonların yaklaşık 400 bin dönümü kapsadığını; bunun da 57 bin 140 futbol sahası anlamına geldiği bildirilirken MUÇEP’e göre bu kadar geniş bir alanda açık kömür madenciliğinin yapılması, bölge ekosisteminde kalıcı bir tahribata yol açacak.

Yasa teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Muğla Çevre Platformu’ndan Umay Karabaş, "Bu teklif, sadece şu an bilebildiğimiz kadarıyla ve sadece Muğla ölçeğinde bile savaş, çatışma, afet durumlarında ortaya çıkan bir “zorunlu göç” durumuna da işaret etmektedir. kanun teklifiyle bir kentin %3’ünü yerinden yurdundan etmeyi planlıyoruz denilmektedir. Açarsak, evleri, damları, kahveleri, ibadethaneleri, mezarlıkları, varsa kütüphaneleri, otlakları/meraları, hayvanları… Tarihsel ve kültürel olarak yaşamlarını oluşturan ne varsa, hatıraları, türküleri, ninnileri de dahil kısa, orta ve uzun vadede ya yok olacak ya da yok olmaya hızla yaklaşacaktır. Bu boyutta, hele de köksüzleştirme de barındıran travmaların çeşitli biçimlerde, doğrudan ve dolaylı olarak kuşaktan kuşağa aktarıldığı da bugün artık bilinen bir gerçektir.” sözlerini sarf etti.
Zeytinliklere maden tehdidi! Milletvekillerine seslendi, “Cehenneme giden son viraj” diyerek uyardı!


