5 soruda kiraya zam
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
İşte 5 soruda detaylar...
Kiraya zam ne zaman, nasıl yapılır?
Konut ve işyeri kiralarına zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılır. Her ay açıklanan enflasyon verilerinden yola çıkarak TÜFE 12 ay ortalaması dikkate alınır.
Bu ay zam oranı ne oldu? Bu ay açıklanan verilere göre oran, yüzde 43.23 oldu. (Son 37 ayın en düşük rakamı) Ev sahibi yasal oranın altında zam yapabilir ama aksi bir mahkeme kararı olmadan üzerine çıkamaz.
Kira bedeli düşük kaldıysa ev sahibi ne yapmalı?
Kira bedeli piyasa bedelinin çok altında kaldıysa ev sahibi 5 yılı dolduran kiracıları için kira tespit davası açabilir. Dava öncesi arabulucuya gidilmesi yasal zorunluluk. Burada anlaşılmaması halinde davaya gidilir. Mahkeme, bölge ortalamalarını inceler ve yeni rakamı belirler. Yani ev sahibinin talebi aynen geçerli olmaz. Aynı zamanda eski kiracıya hakkaniyet indirimi de yapılır. Mahkeme süreçlerinin 3 yılı bulduğunu belirten uzmanlar, tarafların uzlaşmasını öneriyor.
Zamda uzlaşamamak tahliye gerekçesi olur mu?
Mülk sahibi istediği zammı yapamadığı kiracısını tahliye edemez. Tahliye için haklı bir gerekçe gerekir. Ev sahibinin kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin eve ihtiyacı varsa bu gerekçe ile tahliye talebinde bulunabilir. Mülk sahibi, 10 yıl sözleşme uzama süresi sonrası gerekçe göstermeden de tahliye isteyebilir.
Dava süreci devam edenler ne yapacak?
Geçmişte uygulanan yüzde 25 zam sınırı nedeniyle ev sahibi-kiracı ilişkileri bozuldu; kira tespit ve tahliye davaları rekor kırdı. Bu dönemde açılan birçok dava da hâlâ devam ediyor. Dava süreci süren kiralar ‘ne de olsa mahkeme sürüyor’ diyerek zam dönemini atlayamaz. Diğer tüm kiracılar gibi zam uygulanır.


