AB destekli bir kadın projesinden restorana: Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği Mutfağı
T24 kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD), Avrupa Birliği (AB) destekli kadın projesinin attığı temeller üzerine bir kooperatif daha sonra da bir restoran kurdu. Restoran hem kadınlara istihdam olanağı sağlıyor hem de üretici ile tüketici arasında köprü oluyor.
Hilal Burç 17 yaşında görücü usulüyle evlendirildi. Üniversite hayalleri elinden alınmış olsa da o, evde oturmayı reddetti. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddetle mücadele alanlarındaki sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalışmaya başladı. Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ile ise yolu AB destekli Artuklu’nun Mülteci Kadınları Projesi’nde kesişti.
“MOKİD’in yürüttüğü hem mültecilere hem de ev sahibi topluluklara yönelik proje o kadar çok filiz verdi ki, o filizlerden yepyeni projeler yeşerdi” diyor Burç.
KADİM Kooperatifi Başkanı Hilal Burç Başlangıç noktası kooperatifArtuklu projesinin önemli çıktılarından biri de kooperatif oldu. Kadınları güçlendirmek içinMOKİD, Artuklu projesi kapsamındaki mesleki beceri kurslarına katılan kadınları Kadın Dayanışma ve İstihdam Merkezi (KADİM) Kooperatifi altında bir araya getirdi. Başkanlığını Hilal Burç’un üstlendiği kooperatif sürdürülebilir istihdam ve işbirliği için bir platform vazifesi gördü ve yemek hizmeti vermeye başladı.
Depremzedelere yemekŞubat 2023 depremlerinin ardından KADİM, Welthungerhilfe (WHH) ve RTL Vakfı'nın mali desteğiyle bir ay boyunca her gün bin depremzede için sıcak yemek hazırladı. Bu yemekler doğrudan depremzedelerin evlerine teslim edildi. Gönüllü Deniz Beşenk halen depremzedeleri desteklemeye ve izlemeye devam ettiklerini belirtiyor.
KADİM Kooperatifi bin depremzede için sıcak yemek hazırladı ve dağıttı MOKİD Mutfağı’nın doğuşuDepremzedelere yemek projesi başarılı olunca yine WHH ve RTL Vakfı finansmanıyla MOKİD Mutfağı adıyla bir restoran açıldı.
MOKİD Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Çelebioğlu, “Restoran çok güzel gidiyor, olumlu geri dönüşler alıyoruz. Proje bu yıl bitmiş olsa da biz MOKİD Mutfağı’nınsürdürülebilirliğini sağlamak konusunda kendimize güveniyoruz. MOKİD Mutfağı’nda 3’ü depremzede, biri Suriyeli olmak üzere 11 kadın çalışıyor” diyor.
MOKİD Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Çelebioğlu "İlk sigortalı işim"Mardinli Atiye Taş AB destekli Artuklu’nun Mülteci Kadınları Projesi’nde toplumsal cinsiyet eğitimi ve aşçılık kursuna katılan kadınlardan biri. “Hem kooperatife üyeyim hem de restoranda çalışıyorum. Ev hanımıydım; burası benim ilk sigortalı işim. Burada çok mutluyum” diyor.
MOKİD Mutfağı’nda çalışan depremzede Sakine Yücesoy hikayesini şöyle anlatıyor: “Hatay’da yaşıyorduk. Depremde evimiz yıkılınca memlekete; Mardin’e döndük. Kayınvalidemlerle yaşamaya başladık. O zor süreçte kendimi çok sıkışmış hissederken MOKİD Mutfağı hayatımda bir dönüm noktası oldu. Burası bana sadece ekonomik olarak değil psikolojik olarak da çok iyi geldi.”
"Parlak bir örnek"Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski de şunları söylüyor:
“MOKID Mutfağı’nın AB tarafından finanse edilen bir projenin attığı temeller üzerinde yükselmesinden gurur duyuyorum. Bu proje, AB'nin Türkiye'de eşitlik, kapsayıcılık ve dayanıklılığı teşvik etme konusundaki kararlılığının parlak bir örneğidir.”
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski Kadın dayanışma modeliMOKİD Mutfağı bir restorandan çok daha fazlası; bir kadın dayanışla modeli. Restoranda askıda yemek uygulaması ve kadın kooperatiflerinin ve ev eksenli üretim yapan kadınların ürünlerinin satıldığı bir nokta da var. MOKİD Mutfağı ihtiyaç sahibi ailelere gıda desteğinde de bulunuyor.
MOKİD, 72 bin kadına destek verdiMOKİD kurulduğu 2007’den beri kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sona erdirilmesi ve herkes için adalet, eşitlik ve özgürlüğe dayalı bir toplumun geliştirilmesi misyonu doğrultusunda Mardin'de 72 bin kadının hayatına dokundu. AB'nin 'Elele Destek Hibe Programı' tarafından finanse edilen “Gençler Fark Yaratıyor” projesi ve Dijital Dünyada Çocuk Katılımı İçin Mikro-Fon Programı tarafından desteklenen “Bu Beden Benim” projesi dikkat çeken girişimleri arasında.
Artuklu Projesi“Artuklu’nun Kadın Mültecileri: Kadın Mültecilerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakış Açısıyla Güçlendirilmesi ve Toplumsal Kaynaşma Projesi” 2017-2018 yılları ve 2020-2022 yılları arasında iki faz halinde yürütüldü ve 18 bini kadın ve çocuk olmak üzere 20 bin kişiye ulaştı. Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA) kapsamında finanse edilen proje, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal entegrasyon için gerekli eğitimi ve desteği sağladı.


