AİHM in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis te görüşme talebi
SonTurkHaber.com, T24 kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
T24 Haber Merkezi
DEM Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun siyasi amaç taşıdığını belirterek hak ihlali kararı vermesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde genel görüşme talebinde bulundu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun siyasi amaç taşıdığını, Türkiye’nin 55 bin Euro tazminat ödemesini hükmetti.
Kararın ardından DEM Parti Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM Başkanlığı'na genel görüşme açılması yönündeki taleplerini sundu.
Dilekçede şöyle denildi:
"Türkiye’nin hukuki ve siyasi tarihinin en kritik davalarından biri olan ve kamuoyunda 'Kobane Kumpas Davası' olarak bilinen davada, HDP’li eş başkanlar, milletvekilleri ve parti üyeleri dahil olmak üzere toplam 108 siyasetçi yargılanmaktadır. Bu dava, esasen siyasi amaçlarla yürütülen bir yargılama süreci olup, hukuk zemininden kopuşun somut göstergelerinden biri haline gelmiştir. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne katkı sunan siyasetçilerin hukuka aykırı biçimde onlarca yıllık hapis cezalarına çarptırılması ve pek çoğunun uzun yıllardır tutuklu bulunması hem hukuk devleti ilkeleri hem de vicdani ve siyasi açıdan kabul edilemez bir durumdur. Bu davanın seyri ve gelinen aşamada yargılananların durumu, toplumsal barışın ve ortak yaşam iradesinin güçlenmesine yönelik çabaların önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 8 Temmuz 2025 tarihli Selahattin Demirtaş/ Türkiye (No. 4) kararı, Selahattin Demirtaş’ın ve Kobane Kumpas Davası kapsamındaki tutuklulukların hukuka aykırılığını bir kez daha teyit etmiş; başta Sn. Demirtaş olmak üzere, bu davada tutuklu bulunan siyasetçilerin derhal serbest bırakılmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur.
Bu bağlamda, Meclis’in bu davanın hukuki boyutlarını, siyasi arka planını ve Türkiye’de demokrasi ile insan hakları açısından yarattığı etkilerin ve yargılama boyunca meydana gelen ulusal ve uluslararası hukuk normlarına aykırılıkların kapsamlı biçimde ortaya konulması, AİHM Kararları’nın uygulanması ve verilen kararların gereği olarak dava kapsamında tutuklu yargılananların derhal serbest bırakılması için bir genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz."


