Almanya alarmda! RKI raporu salgın sinyalleri veriyor, eskiden yalnızca mültecilerle sınırlıydı! Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Robert Koch Enstitüsü (RKI), nisan ayı sonunda yayımladığı raporla ülkede difteri vakalarının beklenenden daha hızlı yayıldığını duyurdu. Özellikle ST-547 dizi tipine ait enfeksiyonlarda artış gözlemlendiğine dikkat çeken Institute, 2022’den bu yana kaydedilen 126 vakadan üç temel anormalliğin öne çıktığını belirtti.
merkur.de'nin haberine göre eskiden yalnızca mülteciler arasında sınırlı kalan difteri, artık evsizler, ilaç bağımlıları, aşı koruması olmayanlar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler dahil olmak üzere farklı savunmasız grupları etkiliyor.
Solunum yolu difterisi vakalarının sayısındaki yükseliş ise bazı ağır ve ölümcül seyirli olgularla sonuçlandı: Ocak 2024’ten bu yana Brandenburg’da on yaşında bir çocuk da dâhil üç ölüm bildirildi.
Rapor, vakaları iki ayrı alt kümede topluyor. Haziran 2023’ten bu yana 15’i aşkın kutanöz (cilt) difteri olgusu birinci grupta yer alırken; ikinci grupta, Ocak 2024’ten beri Berlin ve diğer eyaletlerde en az on vaka, bunların beşi solunum yolu difterisi şeklinde kayda geçmiş durumda.
Sağlık personelleri halkı uyarıyorAlmanya’da genel nüfusun büyük çoğunluğu difteri aşısı olduğu için vaka sayıları hâlâ düşük seyrediyor. MSD Manuals uzman portalı ve Daimi Aşılama Komitesi (Stiko), çocukluk dönemindeki birincil aşılamanın yanı sıra hatırlatma dozlarının düzenli yapılmasını öneriyor. Koruyuculuğun sağlanabilmesi için son beş ila on yıl içinde tam aşı takviminin tamamlanmış olması yeterli kabul ediliyor.
RKI, difterinin hem solunum yolunda hem de ciltte görülme sıklığının arttığına vurgu yaparak, sağlık profesyonellerini ve halkı uyarıyor. Solunum yolu difterisinde boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, 39 °C’ye kadar çıkan ateş, boyun lenf bezlerinde şişlik, ses kısıklığı ve stridor (nefes alırken duyulan hırıltılı ses) öne çıkıyor. Cilt difterisinde ise yaralarda yağlı-tortu benzeri kabuklanmalar oluşabiliyor.
Bavyera Eyaleti Sağlık ve Gıda Güvenliği Ofisi’ne (LGL) göre kuluçka süresi genellikle iki ila beş gün; nadiren on güne kadar uzayabiliyor. Uzun süreli korunma için aşı takvimine uyum kritik önem taşıyor. RKI, özellikle çocuklarda daha tehlikeli bir form olan laringeal difteri nedeniyle “solunum yollarının tıkanmasının boğulmaya yol açabileceğini” ve bu tablonun halk arasında “boğulma meleği” olarak anıldığını hatırlatıyor.


