Almanya’da “daha çok ve daha uzun çalışma” tartışması
Hurriyet sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
CDU’lu bakan Reiche, Almanya’daki demografik değişim ve artan yaşam süresinin çalışma hayatını da etkileyeceğini belirtti. “Hayat boyu çalışma süresi artmalı. Yetişkin hayatımızın sadece üçte ikisini çalışarak, geri kalanını emeklilikte geçirmek sürdürülebilir değil” dedi. Reiche’ye göre, erken emeklilik teşviklerinin sona erdirilmesi gerekiyor. Ancak “63 yaşında emeklilik” uygulamasına doğrudan karşı çıkmadı.
Fiziksel olarak zorlayıcı işlerde çalışanlara dikkat çeken Reiche, yine de birçok kişinin daha uzun süre çalışmak istediğini ve bunun mümkün olduğunu savundu.
Bakan Reiche, Almanya’daki sosyal güvenlik sistemlerinin halihazırda büyük bir yük altında olduğunu belirterek, mevcut koalisyon sözleşmesinde yer alan reformların yetersiz kaldığını söyledi. “Maaş dışı iş gücü maliyetleri, vergiler ve kesintilerle birlikte bakıldığında, Almanya’da iş gücü artık rekabetçi değil” dedi.
Reiche, Alman çalışanların yıllık ortalama 1.340 saat çalıştığını, bu sürenin ABD’de 1.800 saat olduğunu belirterek, “Uluslararası karşılaştırmalarda Almanlar ortalamanın altında çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Reiche’nin çıkışı başta kendi partisinin sosyal kanadı olmak üzere birçok kesimden tepki gördü. CDU’nun sosyal politikalar kanadı CDA’nın Genel Başkan Yardımcısı Christian Bäumler, Reiche için “Koalisyonda yabancı bir cisim” ifadesini kullandı. “Almanya’da yüksek bir yarı zamanlı çalışma oranı var ve bu nedenle yıllık ortalama çalışma süresi düşük. Bunu görmeyen bir ekonomi bakanı yanlış bir tercihtir” dedi.
Almanya Sosyal Birliği (SoVD) de Reiche’ye tepki göstererek, çalışma süresi artırımı söyleminin “arka kapıdan emeklilik yaşını yükseltmeye” dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. SoVD Başkanı Michaela Engelmeier, emeklilik sisteminin ancak tüm çalışan kesimleri kapsayan bir sosyal güvenlik modeliyle sürdürülebilir olabileceğini savundu.


