Artık belediyeler sorumluluklarından kaçamayacak
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Anayasa Mahkemesi (AYM), sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin iptal ve yürürlüğünün durdurulması istemini, dün Genel Kurul toplantısında esastan görüştü. AYM CHP'nin 17 maddelik kanundan 16'sının iptal istemini reddetti. Artık belediyeler sorumluluklarını yerine getirmekten kaçamayacaklar. 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilerek Meclis'ten geçen ve yasalaşan 17 maddelik '160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', 2 Ağustos itibari ile yürürlüğe girmiş. CHP ise kanunda yer alan 17 maddeden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 15 Ağustos'ta AYM'ye başvurmuştu. AYM'nin iptal istemeni reddetmesi ile artık yasanın hükümlerini yerine getirmekte direnen belediyeler sorumluluklarından kaçamayacak.

GÖZETİM ALTINDA KALACAK
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor.
ÖNCE TEDAVİ SONRA SAHİPLENDİRME
HAYVAN bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Bu hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce "ötanazi" yapılacak.


