Atık sular tarıma kazandırılıyor Ekonomi Haberleri
Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Evsel atık su arıtma tesislerinde arıtılan atık sular geri kazandırılarak başta sulama olmak üzere çeşitli maksatlarla kullanıma sunuluyor. Arıtılmış atık su sulamalarında, geleneksel sulama projelerinde su kaynağı olarak inşa edilen baraj ve gölet gibi depolama tesislerinin yerini, atık su arıtma tesisleri alıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük tesisi Afyonkarahisar’da hizmet veriyor. Afyonkarahisar Merkez Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Sulaması Projesi kapsamında 9 bin 50 dekar arazi arıtılan sular ile buluşturuldu.
42 TESİS KURULACAK
Kilis’te ise benzer bir projenin inşaat çalışmaları devam ediyor. Kilis’te hayata geçirilecek proje ile 2 bin 790 dekar tarım arazisinin, günlük 30 bin metreküp arıtılmış atık su ile sulanacak bu sayede yıllık 40 milyon TL net gelir artışı elde edilecek. Türkiye genelinde tasarım çalışmaları devam eden 42 adet evsel atık su arıtma tesisinin tamamında arıtılan atık suların tarımsal sulamada kullanımına imkân veren atık su arıtma üniteleri yer alıyor.
YAPAY ZEKA DESTEĞİYLE YÜZDE 40 TASARRUF
Tarım ve Orman Bakanlığı aynı zamanda su kaynaklarını korumak, tarlalarda su tüketimini düşürerek israfı önlemek, bitkilerin sağlıklı büyümesini ve su tasarrufu sağlamak ve tarımsal üretim verimliliğini artırmak amacıyla yapay zekâ destekli sulama otomasyonu çalışmalarını yaygınlaştırıyor. Gelişen teknolojik imkanlar sulama sistemlerine entegre ediliyor. Bu zamana kadar hayata geçirilen projelerle yaklaşık yüzde 40 seviyesinde su tasarrufu sağlandı. Devlet Su İşleri, 2025 yılında 7 bölgede 110 bin dekar alanı kapsayan 20 pilot sahada sulamada otomasyon sistemi kurmayı hedefliyor.


