Avrupa da felaketi yaydı: 67 çocuğun 10 u kanser hastası
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Nadir görülen ve kansere neden olan mutasyon taşıyan donörün spermleri ile dünyaya gelen 67 çocuğun 10'una kanser teşhisi kondu.
Olay, iki ailenin çocuklarında nadir görülen bir genetik varyantla bağlantılı kanserler geliştiğini fark etmesi ve klinikler ile temasa geçmesiyle ortaya çıktı.
Sekiz Avrupa ülkesindeki 46 aileden 67 çocuk test edildi ve 23 çocukta varyant tespit edilirken 10 çocuğa lösemi ve non-Hodgkin lenfoma vakaları da dahil olmak üzere kanser teşhisi kondu.
The Guardian'da yer alan haberde, risk genine sahip çocukların düzenli olarak tüm vücut MRI taramaları ve diğer testlerle izlenmesi tavsiye edildi.
Avrupa Sperm Bankası, TP53 genindeki varyantın donörün spermlerinin bazılarında bulunduğunu doğruladı. Ancak her bir sperm donörü için dünya çapında 75 aile sınırı uyguladıklarını belirtti.
Nadir görülen mutasyon, 2008 yılında bağış yapıldığı sırada kanserle bağlantılı olduğu bilinmiyordu ve standart tarama teknikleri kullanılarak tespit edilemedi.
UZMANLAR ENDİŞELİ
Uzmanlar, donör spermlerinin kullanımına ilişkin uluslararası düzeyde kabul edilmiş sınırlar bulunmaması konusunda endişelerini dile getirdi.
Fransa'daki Rouen üniversite hastanesinde çalışan biyolog Dr. Edwige Kasper, "Tek bir donör için doğum veya aile sayısına Avrupa çapında bir sınır getirmemiz gerekiyor" dedi.
Dr. Kasper'in laboratuvarı, mutasyonun Li-Fraumeni sendromuna neden olabileceği sonucuna vardı.
İngiltere'nin Leicester şehrindeki De Montfort Üniversitesi'nden Profesör Dr. Nicky Hudson, bu vakanın, insan üreme hücrelerinin ülkeler arasında transferinin yol açabileceği zorlukları vurguladığını ifade etti.
Hudson, vakaya ilişkin "Burada söz konusu olan önemli meseleler, etkilenen çocukların sayısının çokluğu ve birden fazla ülkeye yayılabilen ailelerin izini sürmenin zorluğuyla ilgili" dedi.
Avrupa Sperm Bankası sözcüsü Julie Paulli Budtz, donörün kapsamlı bir şekilde test edildiğini ancak kanser mutasyonlarını tespit edilemediğini ve tespit etmenin mümkün olmadığını savundu.
Budtz, sperm bağışında sınır getirilmesi gerektiği konusuna destek verdi ve "Uluslararası düzeyde zorunlu bir aile sınırı belirlenmesi konusundaki diyaloğu destekliyoruz" açıklamasında bulundu.


