Babaannesinin 200 yıllık tarifini ticarete döktü: Şimdi 500 kişiyle siparişlere yetişemiyor Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Tekirdağ'da yaşayan Elif Görgülü, babaannesinin öğrettiği tarifle şimdi çok sayıda kadına iş kapısı oldu. Karanfilli pismeti tarifini yeniden üretmeye başlayan Görülü, ev ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Hayrabolu'da 4 yıl önce erişte ve yufka gibi hamur işleri üreten 41 yaşındaki Görgülü, kendisine iş yeri açtı.
Bölgede unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri tekrardan yaşatan Görgülü, pismetiyi de yaşatmak istedi. Bu işe ilk önce 80 kişiyle başlayan Görgülü, bu sayıyı 500 kişiye çıkardı. Üretim arttıkça çevresindeki kadınları da bu işe dahil edip istihdam yolu açtı. Böylelikle geleneksel bir tadında yaşamasına öncülük etti.
ÇEVRE İLLERDEN SİPARİŞ YAĞIYORGörgülü, şimdi Tekirdağ'ın yanı sıra diğer illerden de pismet siparişi aldığını söylüyor. Pismetin 200 yıl önceye dayanan bir gelenek olduğunu aktaran Görgülü, "Ben bunu babaannemden öğrenmiştim. Kına gecelerinde, sünnet düğünlerinde, cenazelerde mevlitlerde yapılıyordu. Karanfilli küçük ekmek tarzında yapılan tatlı ve tuzlu arası bir ürün." dedi.

Birkaç müşteriyle bu serüvene başladığını aktaran Görgülü, şu an siparişlere yetişemediklerini belirtti. "İlk başladığım zaman 70-80 kişilik üretimle başladım ama şu anda 400-500 kişilik üretim yapıyorum" diyen Görgülü, "Arkadaşlarımla çalışıyorum zaten. Bayanlar çalışıyor sadece burada. Eski geleneklerimizi, göreneklerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Görgülü, Hem ailesine hem arkadaşlarını katkıda bulunurken kadınların iş hayatında yer alamsından da oldukça memnun olduğunu söyledi.
PİSMET NASIL YAPILIR?Un, süt, kuru maya, susam ve öğütülmüş karanfilin kullanılarak hazırlandığı pismet, yoğurulup 2 saat dinlendiriliyor. Daha sonra fırına veriliyor. Piştikten sonra ise üzerine yağlı ve şekerli su sürülerek ikram ediliyor.


