Bakan Tekin zorunlu eğitimi kısaltılmak için nabız yokluyor: Bu kez de topu vatandaşa attı
Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Burhan Özdemir, Türkiye'deki işsizlik ve nitelikli eleman açığına çözüm olarak 12 yıllık zorunlu eğitimin kaldırılması gerektiğini söylemiş Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de iş dünyasının talebi diyerek değişikliği Bakanlığın gündemine almıştı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AKP Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplarken zorunlu eğitim sorusuna bir kez daha yanıt verdi.
BU KEZ DE TOPU VATANDAŞA ATTIMEB'in zorunlu eğitimde değişiklik hazırlığı yapmasını MÜSİAD'ın açıklaması ile iş dünyasının talebine bağlayan Yusuf Tekin, bu kez de vatandaşın beklentilerini gerekçe gösterdi.
Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili soruya "Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber değerlendiririz" yanıtı verdi. Türkiye'nin ortalama eğitimi ile dünyayı kıyasladıklarını ifade eden Tekin şunları söyledi:
"Türkiye'de ortalama eğitim süresiyle ilgili rakamlara bakıyoruz, uluslararası göstergelere bakıyoruz, Türkiye'deki beklentilere bakıyoruz, kamuoyundaki tartışmaları izliyoruz. Bu konuda kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz"
BAKAN TEKİN ZORUNLU EĞİTİMİ KISALTILMAK İÇİN NABIZ YOKLUYORBakan Tekin'in değişiklik talebine sıcak bakmasının ardından Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen 2012 yılından itibaren uygulanan 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine yönelik mevcut durumu değerlendirmek ve geliştirilmesi gereken yönleri ortaya koymak amacıyla öğretmen, okul yöneticisi, lise öğrencisi ve velilerden oluşan 36 binden fazla katılımcıyla yürüttükleri saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.MEB'de zorunlu lise eğitiminde değişikliği gündeme aldı. Masada lise eğitiminin 3+1 ya da 2+2 olarak yeniden yapılandırılması, zorunlu eğitimin 16 yaşında bitirilmesi veya lise eğitiminin tamamen isteğe bağlı hale getirilmesi konuşulmaya başlandı.
Burhan Özdemir'in gündeme getirdiği zorunlu eğitim süresi hakkında da konuşan Tekin, 28 Şubat sürecinin yaşandığı yıllarda Türkiye'deki okullaşma, eğitimde geçirilen ortalama süre ve okullaşma oranlarının OECD ortalamasının altında olduğunu hatırlatarak şunları söylemişti:
"Dolayısıyla 12 yıllık zorunlu eğitimle Türkiye'yi bu ortalamaların üzerine çıkaracak tedbirler alındı. Şimdi gelinen noktada 12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili artık ortalama okullaşma süreleri, okulda geçirilen süreler itibarıyla OECD ortalamalarının üzerine çıkmış durumdayız. Biz orada hedeflediğimiz dünya ortalamasının üstüne çıktığımıza göre, bunu tekrar tartışabilir miyiz?Sahadan, akademik camialardan, öğretmen arkadaşlarımızdan bu konuda, bu konunun riskleriyle ilgili eleştiriler geldi. Biz de Bakanlık olarak dedik ki bunu kamuoyu tartışsın. Tartışmaların evrildiği yere göre biz de bu konuda adım atabiliriz çünkü zaten bu 12 yıllık zorunlu eğitim, yasal düzenlemeyle çözülebilecek bir konu. Biz sadece bu konudaki görüşlerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunabiliriz ama kamuoyundaki bu tartışmaları izliyoruz.Yaz aylarında da bu tartışmaları değerlendireceğiz. Nihayetinde böyle bir karar verilirse onu da yasal düzenlemeyle ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayına, inisiyatifine sunarız."


