Bakanlık açıkladı: Kapatılan hayvan pazarları ne zaman açılacak?
Haber7 sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
GİRİŞ 10.07.2025 12:53 GÜNCELLEME 10.07.2025 13:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, hayvan sağlığı hizmetlerinde aksama yaşandığı yönündeki iddialara ilişkin açıklama yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; son günlerde bazı basın ve sosyal medya kanallarında, şap hastalığına ilişkin eksik, çarpıtılmış ve kamuoyunu yanıltıcı içeriklerin dolaşıma sokulduğu bildirildi.
Yeni şap serotipi SAT1'in yayılmaması için hızlı bir tedbir alınarak, bütün hayvan satış yerlerinin kapatıldığı, yeni tipe karşı geliştirilen aşının üretimine başlandığı hatırlatılan açıklamada, şap hastalığına karşı mücadelenin bakanlık bünyesindeki Şap Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü anımsatıldı.
"20 TEMMUZ'A KADAR 2,6 MİLYON DOZ AŞI DAHA ÜRETİLECEK"
Şap Enstitüsü Müdürlüğü'nün, hastalığın teşhisini yaparak, etkin ve güncel aşı üretimini sağladığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1'e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. Aşı üretim kapasitemiz yeterlidir ve ihtiyaç duyulan tüm bölgelere, hızlı şekilde ulaştırılmaktadır. Şap Enstitüsü'nde, aşı üretimi 7 gün 24 saat esasına göre, kesintisiz şekilde devam etmektedir. 20 Temmuz'a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecektir."
"AŞILAMALAR TAMAMLANDIKÇA, HAYVAN SATIŞ YERLERİ PEYDERPEY AÇILACAK"
Ülke genelinde, 81 il ve 922 ilçede görev yapan yaklaşık 10 bin veteriner hekiminin, saha taramaları ve aşılama faaliyetlerini büyük özveriyle yürüttüğüne işaret edilen açıklamada, aşılaması yapılan bölgelerdeki kapalı olan hayvan satış yerlerinin, aşılamalar tamamlandıkça peyderpey açılacağı duyuruldu.
Türkiye'nin şap hastalığına karşı teknik altyapısı, uzman kadrosu ve üretim gücünün yeterli olduğunun altı çizilen açıklamada, aşılamaların etkin biçimde sürdürüldüğü, hayvan sağlığı hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmadığı vurgulandı.
"TÜKETİCİLERİMİZİN ETE ULAŞMASINDA HERHANGİ BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL"
Tüketicilerin ete ulaşmasında da şu an itibarıyla herhangi bir sorunun, söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İlk kez bu kapsamda bütün hayvan satış yerlerinin kapatıldığına dair yorumlar gerçek dışı olup, en son 2023'te aynı hastalık sebebiyle, ülke genelinde tüm hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuş ve hayvan pazarları topluca kapatılmıştır. Ülkemiz hayvan varlığının belli oranının etkilendiği varsayımıyla, farazi olarak yapılan hesaplamalarla, ülke ekonomisine getireceği zarar diyerek ortaya atılan rakamsal veriler de gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun, sosyal medyada paylaşılan bilimsel temelden yoksun ve kamuoyunda panik havası oluşturmayı amaçlayan içeriklere karşı dikkatli olması önem arz etmektedir."
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında 2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
Bir Yorum YapınGÖNDER
sütçü 20 dakika önce Şikayet Et
et tüketimi denince hemen büyükbaş geliyor.doğu Anadolu kültüründe..lakin yüzyıllardır Osmanlı da sürekli koyun ve keçi itibar görmüştür.balkanlarda gelenek devam ediyor..küçükbaş tüketen büyükbaş tüketerek arasında büyük bir fiziksel fark var...hz İsmail e kurban olarak koç gönderilmiştir.büyük mana var...
Beğen Cevapla
Demir 53 dakika önce Şikayet Et
Hayvancılık bitirildi Orman yangınları ayyuka çıktı.Eskiden hayvanlar ormanı temizler yangından korurdu.Sivri akıllar orman zarar görüyor dedi şimdi milyarlar harcanıyor ama ormanlar kül olmaktan kurtulamıyor.
Beğen Cevapla Toplam 1 beğeni


