Bakanlık tek tek tespit etti! Milyonlar kazandı 1 kuruş vergi vermedi...
Haber7 sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.

GİRİŞ 20.07.2025 13:23 GÜNCELLEME 20.07.2025 13:23
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret sektöründe kayıt dışı gelir elde eden mükellefleri tespit etti. Yapılan incelemelerde, 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 binden fazla işlem yaparak 135 milyon lira gelir elde eden bir kişinin, gelirleriyle beyanları arasında 122 milyon liralık devasa fark olduğu ve hiç vergi ödemediği belirlendi.
Türkiye'de hızla büyüyen e-ticaret sektörü, devasa bir vergi kaçağını da beraberinde getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan kapsamlı incelemelerde, 17 binden fazla mükellefin toplam 44,5 milyar liralık gelirini beyan dışı bıraktığı ortaya çıktı. Dijital platformlar üzerinden yüksek kazanç sağlayan binlerce kişi, hiçbir vergi ödemeden faaliyetini sürdürürken; yalnızca bir kişinin tek başına 895 binden fazla işlemle 135 milyon liralık gelir elde ettiği, buna rağmen hiç vergi ödemediği tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, tüm mükellefleri gönüllü beyana çağırarak, vergi cezası riskine karşı uyardı.
17 BİN MÜKELLEF, 44,5 MİLYAR TL HASILATGİB, e-ticaret platformlarından yapılan satışlardan elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlar üzerinden gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden sağlanan hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığının tespiti amacıyla yapılan analizde ciddi uyumsuzluklar belirlendi.
Buna göre, 2021-2022 yıllarına yönelik analizlerde 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarına yönelik 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı bıraktığı görüldü.
Böylece toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.
Yapılan analizde hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyette bulunanlar da belirlendi.
Detaylı incelemelerde sektördeki kayıt dışına yönelik önemli bulgular elde edildi.
Örneğin, bir gerçek kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 kez işlem yaptığı ve tam 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ancak hiç vergi vermediği görüldü.
İZAHA DAVETLE 2 MİLYAR LİRALIK BEYANVergi daireleri, riskli mükellefleri izaha davet etti; bunlardan 3 bin 147'si 2 milyar lira gelir beyanında bulundu. Mükellef olmayan 190 kişiden ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah bildirildi. Beyanlarını düzeltenlere ceza indirimi uygulanırken, cevap vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenlere vergi incelemesi ve ceza işlemi yapılacak. Ayrıca, e-ticaret ödemelerine 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirildi.
BAKAN ŞİMŞEK: ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dijitalleşmeyle vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğüne işaret ederek, "Kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Vergi cezasıyla karşılaşmak istemeyen tüm mükellefleri gönüllü uyumla beyanlarını güncellemeye davet ediyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına izin vermeyeceğiz. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bu yılbaşından itibaren uygulamaya aldığımız tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri

Editör Hakkında İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


