Batı medyası, 15 Temmuz gecesi ve sonrası darbecileri destekledi
Haber7 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
GİRİŞ 15.07.2025 14:39 GÜNCELLEME 15.07.2025 14:39
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan kurtulmak için Türkiye'de derin izler bırakan MİT krizi, Gezi Kalkışması, 17-25 Aralık kumpası gibi olaylara destek veren Batı basını, 15 Temmuz'da da darbecilerin yanında hizalandı. Tankları sokakta görür görmez Türkiye'yi dizayn etmek için taşeron olarak kullandıkları Fethullah Gülen'e övgüler yağdırmaya başladılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için hakaretamiz ifadeler kullandılar.
BAŞARISIZ OLUNCA "TİYATRO" DEDİLERABD, Almanya, İngiltere başta olmak üzere Batı'nın önde gelen ülkelerindeki medya organları, darbecilere destek veren yayınlar yaptı. Darbe gecesi eski CIA istihbaratçıları ve üst düzey siyasiler, canlı yayında teröristlere tavsiyelerde bulundu. Girişim başarısız olunca ise, darbe destekçisi yayın organları, Gülen'in sözlerini referans göstererek, girişimin Erdoğan'ın senaryosu olduğunu iddia etti.
DÜNYA BASININDA 15 TEMMUZ GECESİ: DARBEYİ YAPANLAR BİZİM ÇOCUKLARRus basından Sputnik, darbe gecesi "TSK, T.C. Liderinin tutuklandığını söylüyor" başlığıyla darbecilerin sözlerine manşetten yer verdi.
Alman Der Spiegel dergisi, "Diktatör Erdoğan" başlığı attı.
İngiliz The Guardian, "Erdoğan, Türkiye'nin Tansiyonunu Nasıl Yükseltti" başlıklı yazısıyla darbecilere sahip çıkıp meşru hükümeti suçladı.
Amerikan Foreign Policy ise, "Erdoğan Öldürülmediğinden Darbe Başarısız Oldu" başlıklı yazısıyla darbenin başarısız olma gerekçelerini sıraladı.
Amerikan FOX News kanalı, darbe gecesi, gerek sosyal medyadan gerekse canlı yayına aldığı konuşmacılar vasıtasıyla darbecilere açıktan destek verdi. Brigitte Gabriel isimli İslam karşıtı Lübnanlı bir yazarın, “Başarılı Bir Darbeye İhtiyaç Var Çünkü Bu DEAŞ'dan Kurtuluş Yolu" sözlerini sosyal medya hesaplarından paylaşan kanal, daha sonra emekli bir ABD askeri Ralph Peters'ı canlı yayına bağladı. Yayın esnasında skandal sözler sarf eden Peters, "Bunlar bizim çocuklar. Bu çocukların kazanması lazım. Darbe başarılı olursa biz kazanacağız, İslamcılar kaybedecek." dedi. Bütün gece yayına sık sık bağlanan Peters, ertesi gün girişimin başarısız olması ile hüsrana uğradı ve internet sitesinden "Türkiye'nin Son Umudu (Asker) Ölüyor" isimli bir yazı yayımladı.
ABD basınından New York Times, darbeye karşı halkın mücadelesine ilişkin, "Erdoğan Seçmeni Koyun Gibidir, Ne Söylerse Yaparlar" başlıklı bir yazı yayımladı.
The Guardian gazetesi, darbe girişimi için "kurgu" ifadesini kullanırken, "Türkiye Zaten Erdoğan Tarafından Yapılan Bir Darbe Geçiriyor", "Türkiye Darbe Girişimi Sonrası Çok Baskıcı Olacak" şeklinde farklı yazılar yayımladı. Guardian, Gülen'in "Darbe, tiyatro" sözlerine de yer ver verdi.
Yine France 24 de Gülen'in sözlerini medya organlarından servis etti.
Darbe girişiminin ilk günlerinden itibaren Reuters, "darbe girişimini başarıyla atlatan bir Türkiye" yerine Batı ülkelerinin endişelerini artıran, darbe girişimi sonrasında daha da otoriterleşmeye doğru giden bir ülke resmetti. Darbe girişiminin hemen ertesi günü "Merkel, müttefiki Türkiye'de Erdoğan'ın iktidar üzerindeki gücünü artırmasını bekliyor" ve "Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, darbe girişimi sonrası Türkiye'nin bir baskı rejimine dönmesinden korkuyor" gibi gerçeklikten uzak başlıklarla soru işaretleri oluşturulmaya çalışıldı.
İngiliz Daily Mail gazetesi de 15 Temmuz'da vakit geçirmeden Gülen'i aklama çabasına girişti. FETÖ liderini "masum bir vaiz" olarak tasvir eden gazete, bir başka haberinde, "hükümetin internet karartma girişimlerinden dolayı Facebook, Twitter ve YouTube'un sessizliğe büründüğünden, bunun sürekli olarak Türkiye'de yaşanan siyasi krizlerde kullanıldığından" bahsederek, darbe girişimini makulleştirmeye çalıştı.
16 Temmuz günü "Erdoğan, Orduya Dokunulmazlık Veriyor" şeklinde bir haberle okuyucuların karşısına çıkan İngiliz Times gazetesi, FETÖ'cülere karşı atılacak adımların hukuksuz olacağını ima etti.
İngiliz The Economist dergisinin internet sitesinde darbe girişimi ile ilgili ilk haber "Darbe Sonrası, Karşı Darbe" şeklinde verilerek, adeta FETÖ'cü darbe girişimi aklanmaya çalışıldı. Haberde, "Türkiye'de askerlerin yönetime el koyması yeni bir şey değil" ve "Türkiye 1960'tan bu yana generallerin dört hükümeti devirdiğine şahit oldu" şeklindeki ifadelerle darbe girişimi adeta normalleştirilmeye çalışıldı.
Bazı basın kuruluşlarının hem 15 Temmuz gecesi hem de sonrasında attığı diğer manşetler de şöyle;
Mısır Basını: Darbe Oldu, Erdoğan Düştü
Stratfor: Erdoğan, Almanya'ya Sığınma Talebinde Bulundu
Washington Times: Erdoğan Muhalifleri Gücünü Genişletmek İçin Darbeyi Kullanıyor
Huffington Post: Eski CIA Çalışanı Bob Bear Darbecilere Öğütler Veriyor
Foreign Policy: Erdoğan Darbe İçin Birini Değil, Kendini Suçlamalı
Sputnik: Erdoğan'ın Kendi Darbesini Kurduğu İddia Ediliyor
New York Post: Türkiye'deki Darbe Neden Bir Umut Olurdu
Independent: Erdoğan Darbeyi Atlattı Ama Geleceği Kesin Değil
Ben Shapiro: Erdoğan'ı Ve Hamas'ı Devirmek Dünyaya Büyük Bir Iyilik
The Economist: Darbe Nasıl Başarılı Olurdu
Erkan Talu Haber7.com - Editör

Editör Hakkında Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


