SonTurkHaber.com
close
up
Menu

Kaybın büyüğü ortaya çıktı! Dev araştırma şirketi Erdoğan en zayıf anında dedi

Adana da kız arkadaşına vurulma mizansenli evlenme teklifi eden genç polis merkezine götürüldü Güncel haberler

Eski milli basketbolcu İlkan Karaman ı hayattan koparmıştı! Cezası belli oldu

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

Okan Buruk: Yabancı sayımızı hafifletmemiz gerekiyor Galatasaray Haberleri

Galatasaray da Erden Timur depremi

Okan Buruk tan ayrılık açıklaması! Bu maçlar onlar için önemli

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü Sözcü Gazetesi

ABD basınından Netanyahu yu zora sokacak iddia

Özge Özder den radikal imaj değişikliği

Başsavcılık Özel hakkındaki milletvekili kişi ifadesini düzeltti

Almanya: Rusya huzur içinde yaşamamıza izin vermiyor Dış Haberler

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

Restoranda hesap tartışması kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı Sözcü Gazetesi

Dünyanın en çok kazanan mühendisi: Rekor maaşla Meta ya transfer oldu Sözcü Gazetesi

Hatay Yayladağı ndaki yangınlara müdahale sürüyor: 734 personel, 7 uçak, 14 helikopter, 215 araç

Son eylemleri 12 askerimizi şehit etmek oldu Sözcü Gazetesi

Bayramlar çocuklar için sosyal bir okul gibi

Bayramlar çocuklar için sosyal bir okul gibi

SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.

Aile ziyaretlerinin yerini tatil planlarının aldığı günümüzde, çocuklar için bayramın anlamı göz ardı ediliyor. Uzmanlar, bayramın çocukların ruhsal gelişimi, değer eğitimi ve aidiyet duygusu için nasıl bir fırsat sunduğunun altını çiziyor ve “Büyüklerle çocuklarınızı mutlaka bir araya getirin” diyorlar

Bayrama sayılı günler kaldı. Herkes bayramda neler yapacağına dair planlar yapıyor. Aile ziyaretleri, büyükleri görmeye gitmek bizim geleneklerimiz arasında. Ancak son yıllarda bu kendini tatil beldelerine plan yapmaya bıraktı. Özellikle çocuklarımızla birlikte büyüklerimizi ziyaret etmek, onlarla bayramlaşmak çocuğa neler kazandırıyor? Psikolojisini ve dünyaya bakışını nasıl etkiliyor? Torunları ile bir arada olmak dede ve ninelerimize neler hissettiriyor? Psikolojik Danışman Aleyna Nazlıcan Yıldız ile bu sorular üzerine samimi bir sohbet gerçekleştirdik:
Günümüzde birçok ebeveyn, bayramı tatil fırsatına dönüştürmeyi tercih ediyor. Bu elbette anlaşılır bir durum. Yoğun iş temposu, sınırlı izin günleri, şehir hayatının yorgunluğu derken insanlar biraz nefes almak istiyor. Tatile giden bir çocuk eğlenebilir, dinlenebilir ama bayram ne demek?, Büyükler neden önemli?, Ailede köklerimiz kim? sorularına somut cevaplar bulamaz.
Bayramı yaşamak sadece bir gelenek değil, aynı zamanda çocuklarımızın ruhsal gelişimi, değerler eğitimi ve aidiyet duygusu için çok önemli bir psikolojik kazanımdır.

Bayram tatilinde, tatil beldesine gitmek yerine akraba ziyaretleri yaparak bayramı ebeveynler ile birlikte geçirmek çocukta yıllar sonrada hatırlanabilecek içerisinde şefkat, aidiyet, sevgi, değer, dayanışma duyguları olan bir anı olarak kalacaktır. Yaşlılıkta da hatırlayacakları bu anı onların yaşamda anlam bulmasını, benliğini ve yaşamı severek hatırlamasını sağlayacak köprüleri oluşturacaktır.
Bir çocuk, dedesinin geçmiş bayramlardan anlattığı anıları dinlediğinde hem geçmişi öğrenir hem de bir kültürel süreklilik hisseder. Bu süreklilik, çocukta güven duygusu yaratır. Köklerini tanıyan bir çocuk, hayatın içinde daha sağlam durur. Anne ve babasının kendi ebeveynleriyle ilişkisini gözlemleme fırsatı bulan çocuk için aile bağlarının temeli atılır ve dayanıklı köklere sahip olduğu hissini kazandırır.

MERHAMET DUYGUSUNU TANIR
Bayramlaşma sırasında çocuklar, yaşlı bireylere nasıl davranılması gerektiğini gözlemler. El öpmek, hal hatır sormak, birlikte vakit geçirmek gibi davranışlar çocuğun empati kapasitesini artırır. Çocuk bayramlarda merhamet ve yardımseverlik gibi duyguları da yaşar. Bayramlarda çocuklar yardımlaşmayı deneyimleyebilir: Yaşlı ninesine ilaçlarını içmesi için su getirebilir ve bu sorumluluğu üstlenmek çocuğun kişilik gelişimi için olumlu bir kazanım olur. Saygı göstermeyi, empati kurabilmeyi, değer verebilmeyi ve paylaşmayı deneyimleyerek, izleyip görerek öğrenme olanağı sağlar.


Aleyna Nazlıcan Yıldız


BİZ SENİN HİKÂYENİN BİR PARÇASIYIZ
Büyüklerin kapısını çalmak, sadece 'gitmek' değil; onların yaşamdaki varlığını, değerini ve bıraktığı izleri onaylamaktır. Bu ziyaretler yaşlı bireylerin psikolojisinde, 'Ben unutulmadım', 'Hayatımın bir anlamı var' hissini güçlendirir. Özellikle torunlarla kurulan bağ, yaşlı bireyin kendini nesiller arası bir köprü olarak görmesine ve ruhsal olarak daha huzurlu hissetmesine katkı sağlar. Bayramda çocuklar ve yaşlılar arasında kurulan bağ, toplumsal sürekliliği de sağlar. Her iki taraf da birbirini tamamlar. Yaşlılar, bilgeliğiyle rehberlik ederken, çocuklar da onlara canlılık ve neşe getirir. Bu kurulan birliktelik, her iki tarafın da ruhsal ihtiyaçlarını beslemesini sağlar. Yaşlılıkta birçok kişi toplumdan izole edildiğini, artık görünmediğini hisseder. Torunlarının ziyareti, onlara "ben unutulmadım, ben hâlâ önemliyim" duygusunu verir. 75 yaşındaki bir büyükanne, bayramda gelen torunlarıyla sofrada otururken yalnızca yemek yemez; aynı zamanda değerli, görülen ve kabul edilen biri olduğunu hisseder. Yaşadıkları bu duygu, ruh sağlığı üzerinde doğrudan olumlu bir etki yaratır. Uzun süredir kimseyi görmeyen bir dedenin torunuyla bir saatlik sohbeti bile onun uyku düzenini, iştahını ve genel yaşam enerjisini olumlu etkileyebilir.
Yaşlı bireye bayram ziyaretine gelen bir torun, onunla sohbet eden bir çocuk, anlattığı anılara kulak veren bir gelin veya damat, ona şu mesajı vermiş olur: "Senin hayatın sadece sana ait değil. Biz senin taşıdığın hikâyenin bir parçasıyız."
Bu da yaşlı bireyin, zamanın içinde silinmediğini; bilakis kuşaktan kuşağa aktarıldığını hissetmesini sağlar.


İNSAN İNSANA BİR DENEYİM
Günümüzde ekranlarla iç içe büyüyen çocukların gerçek temas alanları daralıyor. Ekranda gördüklerinden ibaret sandıkları hayat, gerçeğin çok dışında. Oysa çocukların yaşayarak somut deneyimlerle öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Bayram da büyüklerle geçirilen zaman, dijital dünyanın dışına çıkıp ''insan insana'' bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor. Çocuk hitap edebilmeyi gözlemleyerek ve tekrar ederek, söz hakkı alarak deneyimliyor. Modern hayatta unutulan değerleri yaşadıkça, anlamlı duyguları hissettikçe, sakinleşiyor ve empati becerisi kazanıyor. Bayramlar, bu anlamda çocuklar için insan ilişkilerini anlatan, yaşama fırsatı sunan değerli bir ''sosyal okul'' niteliğindedir.


TROYA'NIN BAĞRINDAKİ ÇOCUKLUK
Geçtiğimiz günlerde 'Bir çocuğu yetiştirmek için bir köy lazım' sözünün doğruluğunu gördüğüm bir deneyim yaşadım. Hepsi anne olan üç kız arkadaşımla birlikte Hıdıellez'i Çanakkale'de karşılamak istedik. Çünkü bu topraklarda asırlar boyunca kutlanan bu bayramı, en eski geleneklere göre karşılamayı deneyimleyecektik. Atalarımızın izini sürmek hepimizi heyecanlandırmıştı. Bunu bir görev de bilmiştik. Belki gelecek nesillere aktarmak için biz de birer köprü olabilirdik. En azından çocuklarımıza anlatabilirdik. Bu sebeple aynı araba ile 1915 Çanakkale Köprüsü'nü kullanarak üç saatte Çanakkale'ye vardık.
Troya Müzesi'nin de bulunduğu Tevfikiye Köyü'ne geldiğimizde akşamüstüydü. Köy meydanında Hıdıellez ateşi yakılmış, köy halkı ve misafirler etrafına toplanmıştı. En güzeli her yer çocuk doluydu. Çocuklar için onların boyuna uygun, tehlikesiz bir ateş yakılmıştı. Sıraya girip onun üzerinden atlıyorlardı.
Köyde geniş bir alan vardı. Çocuklar burada paten kayıyor, bisiklete biniyor, kaykay kayıyordu. Tam bir panayır alanı gibiydi. Çocuklar korkusuz, pür neşeyle Troya'nın bağrında şarkılar söylüyordu. Bir an bir masalın içindeymişim gibi hissettim.

HER AİLEYE BİR KÖY LAZIM
Ertesi gün, tarihi kalıntıların olduğu bir alana geldik. Masalar kurulmuş, oyunlar hazırlanmış, dondurmacılar gelmişti. Çocuk sesleri kuş seslerine karışmış, herkesin yüzünde sıcak bir gülümseme vardı. Anne-babalar kaygısız ve rahattı, çocuklar özgürce birbiriyle oynuyorlardı. Hep şehirdekilerin daha şanslı olduğu söylenir ama bence bu tam tersiydi. Bir çocuk yetiştirmek için bir köy gerekti ve o köy burada vardı.

Daha fazla bilgi ve son haberler için SonTurkHaber.com'ı takip edin.
seeGörüntülenme:26
embedKaynak:https://sabah.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 31 Mayıs 2025 07:04 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Kaybın büyüğü ortaya çıktı! Dev araştırma şirketi Erdoğan en zayıf anında dedi

11 Temmuz 2025 15:03see142

Adana da kız arkadaşına vurulma mizansenli evlenme teklifi eden genç polis merkezine götürüldü Güncel haberler

12 Temmuz 2025 02:29see136

Eski milli basketbolcu İlkan Karaman ı hayattan koparmıştı! Cezası belli oldu

11 Temmuz 2025 18:49see135

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

12 Temmuz 2025 12:04see135

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 15:30see135

Okan Buruk: Yabancı sayımızı hafifletmemiz gerekiyor Galatasaray Haberleri

13 Temmuz 2025 00:26see133

Galatasaray da Erden Timur depremi

12 Temmuz 2025 00:04see132

Okan Buruk tan ayrılık açıklaması! Bu maçlar onlar için önemli

13 Temmuz 2025 01:40see130

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:04see130

ABD basınından Netanyahu yu zora sokacak iddia

13 Temmuz 2025 00:27see130

Özge Özder den radikal imaj değişikliği

12 Temmuz 2025 16:02see129

Başsavcılık Özel hakkındaki milletvekili kişi ifadesini düzeltti

12 Temmuz 2025 01:14see127

Almanya: Rusya huzur içinde yaşamamıza izin vermiyor Dış Haberler

13 Temmuz 2025 01:04see126

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

12 Temmuz 2025 14:50see126

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

12 Temmuz 2025 15:51see126

Restoranda hesap tartışması kavgaya dönüştü: 7 yaralı

13 Temmuz 2025 02:37see125

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:41see125

Dünyanın en çok kazanan mühendisi: Rekor maaşla Meta ya transfer oldu Sözcü Gazetesi

11 Temmuz 2025 16:55see124

Hatay Yayladağı ndaki yangınlara müdahale sürüyor: 734 personel, 7 uçak, 14 helikopter, 215 araç

12 Temmuz 2025 16:08see124

Son eylemleri 12 askerimizi şehit etmek oldu Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 05:02see122
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları