Bir kuşun içi incelendi: Çıkanlar perişan etti, tam 778 parça Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Lord Howe Adas'ında yaşayan 44 bin etayaklı fırtına kuşu, plastik atıklar yüzünden büyük tehlike altında. Doğduklarında yuvalarında 90 gün boyunca kalan yavruların, bu süre içerisinde ebeveynlerinin getirdiği balık ve kalamarlar gibi doğal besinlerle beslenmeleri gerekiyor.
Ancak ebeveyn kuşlar, okyanusta yiyecek ararken farkında olmadan balon klipsi, LEGO parçaları, kalem kapakları, plastik şişe kapakları ve oyuncak araba tekerlekleri gibi plastik atıkları da topluyor. Bu atıklar, daha sonra yavrulara yemek olarak veriliyor.

Doğa Tarihi Müzesi'nde kuşlardan sorumlu kıdemli kuratör olan Dr. Alex Bond, 2009'dan bu yana Lord Howe kuşlarının karşı karşıya kaldığı tehditleri araştırıyor. Bond, bir seferinde yalnızca 80 günlük bir yavrunun midesinden 778 adet plastik parçası çıkardıklarını belirtiyor.
Bugün adadaki her kuşun midesinde en az 50 plastik parçası bulunduğu ifade ediliyor. Plastikler, kimi yavruların vücut ağırlığının yüzde 10'una kadar ulaşabiliyor. Bu da gerçek besinlere yer kalmaması anlamına geliyor.

Yavrular, daha uçamadan midelerinde bir çöp yığını taşıyor ve doktorlar, plastiklerin elle hissedilebildiğini ve hatta çıtırtılarının duyulabildiğini belirtiyor. Dr. Bond ve ekibi, 2023 yılında bu duruma bilimsel bir isim de verdi: "Plastikoz."
Bu hastalık, plastiğin mide çeperini tekrar tekrar tahriş ederek kronik iltihaplanmalara yol açtığı bir süreç olarak tanımlanıyor. Ne yazık ki verilere göre, Lord Howe Adası'ndaki etayaklı fırtına kuşlarının sayısı son yıllarda ciddi şekilde azaldığı ifade ediliyor...


