Boş çeyrek denilen yerden 5.000 yıllık medeniyet çıktı: Kumların Atlantis i Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
2002 yılında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum'un çöl üzerinde uçarken sıra dışı kumul oluşumları ve siyah tortular fark etmesi üzerine yapılan araştırmalar, 'Saruq el-Hadid' adlı arkeolojik alanın keşfine yol açtı.
Bu bölgenin, bakır ve demir eritme faaliyetlerine dair kalıntılarla dolu olduğu anlaşıldı. Bugün, alanın yaklaşık 5.000 yıl önce bölgede yaşamış, gelişmiş bir medeniyetin merkezi olduğuna inanılıyor.
'KUMLARIN ATLANTİS'İ' EFSANESİ YENİDEN GÜNDEME GELDİAraştırmacılar, antik topluma ait izleri çöl yüzeyinin yaklaşık 3 metre altında tespit etti. Sert iklim koşulları ve sürekli değişen kumullar nedeniyle yüzyıllarca gözden kaçan kalıntılar, şimdi radar ve uydu teknolojilerinin yardımıyla yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Dünyanın en geniş kesintisiz kum alanı olan Rub' el-Hali, 650.000 km²’lik alanıyla büyük bir arkeolojik potansiyel taşıyor.
Keşif, aynı zamanda "Kumların Atlantis'i" efsanesini gündeme taşıdı. Efsaneye göre Ubar adlı şehir ya doğal bir felaketle ya da tanrıların gazabıyla yok edilip kumların altına gömülmüştü. Ünlü İngiliz subayı ve yazar T.E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence) bu kayıp şehri "Kumların Atlantis'i" olarak tanımlamıştı.


