Boyalı zeytin yemek istemiyorsanız markette 2 işarete dikkat edin: Sahte Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
TikTok'ta yayınlanan zeytin videosu viral oldu. Sophia Smith Galer isimli kullanıcı aslında siyah zeytinlerinin çoğunu sahte olduğunu söyledi. Renk değiştirmek için katkı maddeleriyle doldurulduğunu iddia eden Galer, siyah olarak satılan zeytinlerin aslında hiç siyah olmadığını iddia etti. Bunu ise bir kaç detayla açıkladı.
Marketten zeytin alırken özellikle içindekiler kısmında dikkatli bakılması gerektiğini vurgulayan Galer, zeytinlerin daha koyu görünmesi için bazı bileşiklerle doldurulmuş olduğunu ifade etti. 119 bin fazla izlenme alan videoda sosyal medyada gündem oldu.
SİYAHA DÖNDÜREN MADDE KULLANILIYORUcuz zeytinlerde görünüm ve tatların birbirine benzer olduğunu belirten fenomen, hepsinin siyah renge dönüştürülmüş tek bir bileşen içerdiğini vurguladı. Yeşil zeytinlerin tam olgunlaşmada toplandığını siyahların ise normalde olgunlaşmaya bırakıldığını söyleyen Galer, fakat siyah zeytinlerde bu sürecin yerine katkı maddesi eklendiğini iddia etti.
ETİKETLERDE YER VERİLMİYORZeytinleri genelde yumuşatan ve acılığını gideren sodyum hidroksit ile ıslatılır .Reading Üniversitesi'nde gıda bilimcisi olan Profesör Gunter Kuhnle, sodyum hidroksitin 'gıda işlemede oldukça yaygın olarak kullanıldığını' söyledi. Bir diğeR uzman ise bu maddenin mısır gibi birçok tahılın işlenmesinde ve gıdaların soyulmasında kullanıldığını fakat etikette buna yer verilmediğini belirtti.
Siyah zeytinlerin içerik listesinde sıkça görülen bir katkı maddesi daha var. Bunun adı: Demir glukonat.
Zeytin sanayiinde kullanılan bir demir bileşiği olan demir glukonat, küçük yuvarlak meyvelere homojen simsiyah bir renk verir. TikToker, bunun siyah zeytinlerin aslında çoğunlukla yeşil zeytinler olduğunu ve içine daha koyu bir renk vermek için siyah bileşen eklendiğini açıkladı.
YAN ETKİLERİ BULUNUYORDemir glukonat (E579), Birleşik Krallık'ta Gıda Standartları Ajansı ve ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından gıda katkı maddesi olarak onaylanmıştır. Ayrıca demir eksikliğiyle mücadelede takviye olarak da kullanılır. Fakat mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı gibi yan etkileri bulunuyor.
Doğal zeytinler genelde daha tatlı ve yumuşak olur. Ayrıca acılığı daha azdır.


