Bu taş 160 milyon liraya satılıyor Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Müzayede evi Sotheby’s, NWA 16788 olarak bilinen bu meteorun 24,5 kilogram ağırlığında olduğunu ve Kasım 2023’te Nijer’in Agadez bölgesinde keşfedildiğini duyurdu. Sotheby’s'e göre, NWA 16788, Dünya’da şimdiye kadar bulunan en büyük Mars parçasından yaklaşık yüzde 70 daha büyük.
BİLİNEN EN BÜYÜK MARS TAŞIMars’tan gelen parçaların son derece nadir olduğu biliniyor. Resmi olarak tanınan 77 binden fazla göktaşının yalnızca 400’ü Mars kökenliyken, bu parçaların toplam ağırlığı yaklaşık 374 kilogramı buluyor. 24,67 kilogram ağırlığındaki NWA 16788 ise bilinen tüm Mars materyalinin yaklaşık yüzde 6,5’ini temsil ediyor.
Mars kayasının üzeri, ona belirgin bir Mars kırmızısı veren kızılımsı kahverengi bir erime kabuğuyla kaplı durumda. Dünya atmosferine yüksek hızla girerken oluşan sürtünmenin yarattığı çöküntüler yüzeyde açıkça görülüyor. Uzmanlara göre bu meteor, Dünya’daki hava koşullarından neredeyse etkilenmemiş durumda ve kimyasal ile fiziksel yapısı Sahra’ya düştüğü günden bu yana değişmeden kalmış görünüyor.
NWA 16788’in yüzde 21,2’si maskelynit adı verilen bir camdan oluşuyor. Bu cam, Mars yüzeyine çarpan bir asteroidin yüksek ısı ve basınçla orijinal feldspat mineralini dönüştürmesi sonucu ortaya çıkıyor. Meteorun, Mars yüzeyinden devasa bir asteroit çarpması sonucu fırladığı, uzayda 140 milyon mil yol kat ettikten sonra Dünya atmosferine girerek Sahra Çölü’ne düştüğü belirtiliyor.
Ancak meteorun satışı konusunda bilim dünyasında farklı görüşler bulunuyor. Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Steve Brusatte, meteorun bir müzede sergilenmesi ve incelenmesi gerektiğini savunarak, “Bir oligarkın kasasında kaybolursa yazık olur. Bu taş bir müzede olmalı; çocuklar, aileler tarafından keşfedilmeli” dedi.
Leicester Üniversitesi’nden gezegen bilimci Julia Cartwright ise meteorların bulunup satılmasının bilimi hareketlendirdiğini belirtti. Cartwright, “Eğer meteor arama, toplama ve satma gibi bir piyasa olmasaydı, koleksiyonlarımızda bu kadar çok meteorit olmazdı” diyerek araştırmacılar ile koleksiyoncular arasında simbiyotik bir ilişki olduğunu vurguladı. Ayrıca meteoritten alınan bir referans örneğin Çin’deki Purple Mountain Gözlemevi’nde saklandığını da ekledi.


