Bulunan bu heykelcik tarih kitaplarını baştan yazacak Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Kireçtaşından yapılmış ve gözleri, burnu ile ağzı bulunmayan bu figürin, Polonya Silahları Müzesi Dostları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Parseta Keşif Grubu’ndan Waldemar Sadowski tarafından keşfedildi. Heykelcik, 2023 yılında Relicta Vakfı’ndan arkeolog Marcin Krzepkowski liderliğinde bir ekip tarafından incelenerek özgünlüğü teyit edildi ve kapsamlı tarihlendirme sürecinin ardından Polonya Silahları Müzesi’nin daimi sergisinde yeni bir bölümde ziyarete açılacak.
6 BİN YILDAN DAHA ESKİArkeologlara göre heykelcik yalnızca müzenin “en eski eserlerinden biri” olmakla kalmıyor, aynı zamanda Batı Pomeranya’dan Orta ve Doğu Avrupa’ya kadar eşi bulunmayan bir arkeolojik buluntu olma niteliği taşıyor. Euronews'te yer alan habere göre; 6 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen heykelcik, aşk ve bereket tanrıçası Venüs’ün bir sembolü olarak değerlendiriliyor.
Heykelciğin yüz hatlarının olmamasına rağmen kadın özelliklerini açıkça vurguladığı belirtiliyor. Uzmanlar, bu figürinin Neolitik dönemde bereket ritüellerinde kullanılmış olabileceğini ve Batı Pomeranya'nın verimli topraklarına yerleşen ilk çiftçiler tarafından yapılmış olabileceğini ifade ediyor.
Avrupa’da benzer Venüs heykelcikleri bulunsa da, uzmanlar Kołobrzeg Venüsü’nün Polonya’da eşi olmayan bir bölgeden çıkan eşsiz bir buluntu olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca benzer eserlerin çoğu kilden yapılırken, bu heykelciğin kireçtaşından üretilmiş olması da dikkat çeken bir detay olarak öne çıkıyor.

Polonya Silahları Müzesi Müdürü Aleksander Ostasz, National Geographic’e verdiği demeçte “Bunun yüzyılın keşfi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” diyerek Kołobrzeg Venüsü’nün şehrin tarihine dair sınırları zorladığını belirtiyor. Heykelcik, Avusturya’da bulunan Willendorf Venüsü ve Almanya’da keşfedilen Hohle Fels Venüsü gibi ikonik eserlerin arasına katılarak bölgedeki en önemli tarih öncesi buluntulardan biri haline geldi.
Uzmanlar, Kołobrzeg Venüsü’nden yola çıkarak Neolitik dönemdeki yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor. Şu anda Relicta Vakfı’ndan Marcin Krzepkowski liderliğindeki disiplinler arası bir ekip, bu heykelciğe adanmış kapsamlı bir çalışma hazırlıyor.


