Büyük Marmara Depremi’ni işaret etti: Her an olabilir
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde 1 gün arayla meydana gelen 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki depremler, kent merkezi, çevre ilçeler ile Yalova ve İstanbul'da büyük bir paniğe neden oldu. Depremler, olası Marmara depremini yeniden gündeme getirirken Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, depremlerin yaşandığı Şahinyurdu bölgesinin, büyük ve yıkıcı bir deprem üretme potansiyeline sahip olmadığını belirterek "Resmi kanallardan yapılan açıklamalara göre, herhangi bir kaybın olmaması sevindirici. Deprem ülkesindeyiz. 6 Şubat'ın izleri daha silinmemişken, vatandaşlarda bu durum hassasiyet oluşturuyor. 2 gündür yaşadığımız depremler, insanların hissettiğine bakılırsa 3 tane deprem yaşadık diyebiliriz. Ancak Temmuz'un 1'inde toplam 8 adet deprem meydana geliyor. 2 Temmuz tarihinde de yine akşam saatlerine kadar toplam 6 adet, toplamda 14 deprem meydana geliyor. Depremlerin hangi noktada oluştuğu bizim için önemli. “ ifadelerini kullandı.
“Deprem çözümlerine baktığımız zaman, depremin olduğu bölge, Gemlik Şahinyurdu bölgesinde ve dar bir bölgede yoğunlaştığını görüyoruz.” diyen Yıldız, “Depremlerin mekanizma çözümlerine baktığımız zaman da eğim atımlarının normal faylar üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bakarsak çok büyük, yıkıcı depremler üretebilme potansiyeli olmayan bir bölge. Ancak bu depremlerin devamı gelebilir. Vatandaşlarımız tedirgin olmasın" söyleminde bulundu.

Yıldız, açıklamasının devamında "Bizi korkutan büyük Marmara depremi. 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra artık daha batıda, Marmara'da bir deprem bekleniyor. Yine 1065 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kolu olan Geyve, Mekece, İznik Gölü'nün güneyinden ve Gemlik merkezinden batıya doğru devam eden bir orta kolu var. Burada oluşabilecek bir deprem. Yakın tarihte 1065 yılında bir deprem gerçekleşiyor. Tekrarlama periyodu 1000 yıl. Özetle her an olabilir. Deprem bugün de olsa 10 sene sonra da olsa dünyanın yaşı göz önünde bulundurulduğunda, bu her an anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
1855 yılında gerçekleşen Bursa depremini de hatırlatan Yıldız, "Bursa'yı yine etkileyebilecek olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu var. Burada da hepimizin yakından bildiği 1855 depremleri var. 41 gün ara ile depremler oluyor, ciddi yıkımlara sebebiyet veriyor. Bu 3 fayda da oluşabilecek depremler, bölgemizi etkilemekte. Sadece Bursa olarak değil, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir'i, Çanakkale'yi dahil edebilirsiniz" sözlerini sarf etti.

Yıldız, açıklamasının devamında Gemlik depremlerinin olduğu bölgede termal su yatağı bulunduğunu ifade ederek "Depremin olduğu lokasyon ve fayın tipine baktığımız zaman, Eosen volkanizmasına bağlı, hidrojeotermal kökenli olduğu söylenebilir. Gemlik merkezde sıcak su çıkışları var. Bu suların son 1 ayda sıcaklıkları göz önünde bulundurulsa gerilmenin daha arttığını, büyük depremin biraz daha yaklaştığını, bu gerilmenin 2 gündür yaşadığımız depremleri tetiklediğini söyleyebiliriz" söyleminde bulundu.

Gemlik depremlerinin sonrasında yurttaşlara bir uyarıda bulunan Yıldız, yaşadıkları binaların kolon ve kirişlerini kontrol etmeleri gerektiğini belirtti ve "Bu depremlerden sonra yapılarımızın gözden geçirilmesi gerekiyor. Kolon ve kirişlerde herhangi bir çatlak varsa, yetkililerle iletişime geçilmesinde fayda var" açıklamasını yaptı.
SON DAKİKA! Bursa'dan sonra Erzurum'da da korkutan deprem
Bursa'daki depremlerin ardından uzmanlardan dikkat çeken uyarı


