CHP den Proje Okul Yönetmeliğinin iptali için başvuru
T24 sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
LGS’de yaşanan usulsüzlüklerin ardından Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran CHP, yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, “Bu sistem FETÖ’nün eğitim yapılanmasını andırıyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Proje Okul Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Her gün eğitimle ilgili yeni bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirten Özçağdaş, “Ya suç duyurusunda bulunuyoruz, ya yürütmeyi durdurma için dava açıyoruz ya da basın açıklaması yapıyoruz” dedi.
Özçağdaş, CHP’nin LGS sınavında tam puan alan öğrencileri ilk günden itibaren yakından takip ettiğini belirterek, “Hangi okuldan olursa olsun, ne Fen Lisesi ne Anadolu ne de İmam Hatip Lisesi fark etmeksizin hiçbir öğrencimizi suçlamadık. Ancak iktidar partisi, genel başkanları, bakanları ve milletvekilleri söylemediğimiz sözler üzerinden toplumu kutuplaştırmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
963 bin öğrencinin girdiği LGS sınavında yaşanan ciddi güvenlik açıklarına dikkat çeken Özçağdaş, sınav sorularının daha sınav bitmeden sınavda olmayan kişiler tarafından paylaşıldığını, bunun bizzat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edildiğini söyledi.
Bakanlığın açıklamalarına göre 29 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını belirten Özçağdaş, “Bunların içinde öğretmen olmayan idareciler, müdürler de var. Tutuklananlar da bulunuyor” dedi. Ayrıca kamuoyuyla paylaşılan istatistiklerin yanıltıcı olduğunu savunan Özçağdaş, defalarca talepte bulunmalarına rağmen gerekli verilerin açıklanmadığını kaydetti.
"Asıl mesele soruların organize şekilde ele geçirilmesi"LGS’deki tartışmanın yalnızca tam puan alan öğrencilerle sınırlı olmadığını vurgulayan Özçağdaş, “Asıl mesele, sınav sorularının sınav öncesinde organize ekiplerce ele geçirilmiş olmasıdır. Bu yalnızca bir şehirde değil; Bursa, İstanbul, Adana gibi Türkiye'nin dört bir yanında yaşanmıştır” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i eleştiren Özçağdaş, Tekin’in müsteşarlık döneminde başlatılan “proje okulları” uygulamasının bugün keyfiyete dönüştüğünü söyledi. Özçağdaş, “Dönemin Bakanı Nabi Avcı bu uygulamanın birkaç okulda uygulanacağını söylemişti. Bugün 2 bin 153 proje okulu, 80 bin öğretmen, 5 bin yönetici bu sistemin parçası. Bu 85 bin kişi doğrudan bakan tarafından atanıyor” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin sınavla, öğretmenlerin ise torpille okullara yerleştirildiğini savunan Özçağdaş, bunun uluslararası standartlarla bağdaşmadığını belirtti.
Tarikat vurgusuCHP olarak Yusuf Tekin’in “özel proje uygulayan proje okulları” sistemine dava açacaklarını duyuran Özçağdaş, bu yeni düzenlemenin öğrenciler ve aileleri için büyük bir yük oluşturduğunu ifade ederek, “Yüzde birlik dilime giren öğrenciler bu okullara kabul edilecek ama her okul kendi sınavını yapabilecek. Bu, dar gelirli aileleri mağdur edecek” dedi.
"FETÖ okullarında görülen uygulamalar"Ayrıca söz konusu okullarda tarikatların ‘hami’ olacağına dikkat çeken Özçağdaş, “Yasaya aykırı olarak AR-GE koordinatörleri, akademik danışma kurulları atayacaklar. Derslerin en az yüzde 30’unu yabancı kişiler verecek. Bunların öğretmen olması ya da Türk vatandaşı olması gerekmiyor” diyerek tepki gösterdi.
Özçağdaş, bu sistemin geçmişte FETÖ okullarında görülen uygulamaları andırdığını belirterek, “Bu yapı, cihannüma okulları gibi paralel bir eğitim yapılanmasına dönüşüyor” uyarısında bulundu.


