CHP li Adem den Tarım ve Orman Bakanlığı na şap soruları
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine acele kodlu bir yazı göndermiş ve ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıklamıştı. Genel müdürlük tarafından il müdürlüklerine gönderilen yazıda, Kurban Bayramı sebebiyle ülke genelinde hayvan hareketlerinde yoğun bir sirkülasyon olduğu ve salgın niteliği taşıyan hastalıklardan biri olan şap hastalığında artış yaşandığını açıklamıştı.
"KAÇ HAYVAN ETKİLENDİ, KAÇI TELEF OLDU"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:
"Kurban Bayramı sonrası ortaya çıkan şap hastalığı vakalarında bölgelere göre kaç hayvan etkilendi, kaçı telef oldu?
Şap virüsü tespit edilen hayvanların ne kadarı kesime gönderildi?
Bu hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri piyasaya sürüldü mü?
İthal edilen hayvanlar, Türkiye’ye girişte hangi sağlık kontrollerinden geçirildi? Bu hayvanların şap taşıyıcısı olup olmadıkları tespit edildi mi?
Türkiye genelinde şap hastalığına karşı kaç hayvan aşılandı, ne kadar aşıya ihtiyaç var?
Şap nedeniyle et ve süt üretiminde yaşanan kayıplar nedir? Üreticiye ödeme yapıldı mı?
Hangi ilde ilin durumuna özgü hangi karantina önlemleri alındı, üreticiye hangi destekler sunulacak?"

NE OLMUŞTU
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen “Acele” ibareli yazıda, ülke genelinde hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığı bildirildi.
Bakan adına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber imzasıyla gönderilen yazıda, şap hastalığındaki artış nedeniyle; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezi ve benzeri yerlerin ikinci bir emre kadar kapatılması istenerek, şöyle denildi:
“Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketlerinde yoğun bir sirkülasyon gerçekleşmiş ve salgın niteliği taşıyan hastalıklardan biri olan şap hastalığı mihraklarında bir artış gözlemlenmiştir.
Tespit edilen şap hastalığı mihraklarında karantina tedbirleri alınmış, hasta hayvanlardan numuneler toplanmış, hayvan hareketleri kısıtlanmış, farkındalığı artırmak üzere eğitim ve saha tatbikatları yapılmıştır.Hasta hayvanlardan alınan numunelerde şap hastalığı etkeni virüsler üzerinde yapılan çalışmalarda, genetik/antijenik değişiklikler saptanmıştır. Yeni ortaya çıkan bu virüs tiplerine karşı koruyucu aşı üretimi tamamlanmış ve sahada kullanımına başlanmıştır. Ancak kısa sürede duyarlı türden tüm çift tırnaklı hayvanların aşılanması mümkün görünmemektedir. Riskli bölgelerde hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının aşılamadan daha etkin bir tedbir tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.
Bu kapsamda; hayvan satış yerlerinde (hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezi, hayvan park ve panayırları) hayvan ve ziyaretçi hareketliliğinin yoğun olması hastalığın yayılımında yüksek risk oluşturacağından iliniz genelinde faaliyet gösteren hayvan satış yerlerinin tamamının ikinci bir emre kadar ivedi bir şekilde kapatılması hususunda; gereğini rica ederim.”


