Çiğ süt fiyatının kimi memnun ettiğini açıkladı
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyinin (USK) çiğ inek sütü için açıkladığı yeni tavsiye fiyatını Meclis’te düzenlediği basın toplantısında eleştirdi. Açıklanan fiyatın üreticiye destek olmaktan uzak, sanayiciyi gözeten bir karar olduğunu belirtti.
FİYAT GÜNCELLENDİ AMA TATMİN ETMEDİUSK’nin 1 Ağustos 2025’ten itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 17,15 TL’den 18,35 TL’ye çıkardığını hatırlatan Gürer, bu artışın üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi. Gürer'e göre, kararın ardında sanayicilerin çıkarlarının yattığı izlenimi doğuyor.
ZAMLI FİYAT, ÜRETİCİYE DEĞİL STOKÇUYA YARAYACAKGürer, yapılan zam sonrası market raflarında süt ve süt ürünlerine kısa sürede fiyat artışı geleceğini belirtti. Ancak çiğ süt üreticisinin bu artıştan ancak 1 Ağustos’ta faydalanabileceğini vurgulayarak, “O da kesin değil” dedi. Mevcut durumda bazı bölgelerde çiğ sütün 13-14 TL’ye alındığını hatırlattı.
"YÜZDE 7’LİK ARTIŞ NEDEN YAPILDI, AÇIKLANMALI"Yüzde 7 oranındaki fiyat artışının gerekçesine dair kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını belirten Gürer, maliyet artışları mı, enflasyon mu yoksa sanayicinin talebi mi gibi soruların cevapsız kaldığını söyledi. “Görünüşe göre artış, yalnızca sanayicinin beklentilerine göre şekillendi” ifadelerini kullandı.
Farklı bölgelerde girdi maliyetlerinin değiştiğine dikkat çeken Gürer, üreticilerin beklentisinin ortalama 23 TL civarında olduğunu belirtti. Hatta bazı bölgelerde 25 TL’ye kadar çıkan talepler olduğunu ifade etti.
TİCARET BAKANLIĞINA ÇAĞRI: DENETİM GEREKİYORYeni fiyatın hızla raflara yansıyacağını belirten CHP’li vekil, Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “Bu süreci mutlaka denetleyin”. Gürer, sistemin üreticiyi kazandırmadığını, tüketiciye ise yüksek fiyatlarla zarar verdiğini belirterek “Sanayici ve aracı kazanıyor” dedi.
"TABAN FİYAT OLMALI, FİYAT ALTINA İNİLMEMELİ"Tavsiye fiyatın taban fiyat olarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, “Sanayiciler bölgesel fiyat farklarını bahane ederek üreticinin elindeki sütü ucuza kapatıyor. Bu da küçük aile işletmelerini bitme noktasına getiriyor” dedi.
SÜT FİYATI 50 TL’YE DAYANDI, YOKSUL TÜKETİCİ MAĞDURRaftaki süt fiyatlarının 50 TL’ye kadar çıktığını hatırlatan Gürer, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına yeterli protein sağlayamadığını belirtti. Gürer, “Bu düzen değişmeli. Maliyetin altında açıklanan fiyatlar üreticiyi bitiriyor” diyerek sözlerini tamamladı.


