‘Çin+1 stratejisi’ 7 sektör için fırsat’
Hurriyet sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, Oda’nın mayıs ayı Meclis toplantısında bu fırsatlara değindi. Son dönemde Çin’in yanında en az bir ilave ülkeye daha yatırım yapmayı içeren ‘Çin+1’ ya da ‘+1’ stratejisinin öne çıktığını belirten Avdagiç, bu durumun Türkiye’de yedi sektör için fırsat yaratacağını dile getirdi. “Küresel şirketlerin Çin’e bağımlılıklarını azaltma arayışında Türkiye, önemli bir alternatif üretim merkezi olarak öne çıkıyor” diyen Avdagiç, fırsat yakalayacak sektörleri şöyle sıraladı:
FIRSAT ALANLARI
“Hızlı teslimat için ideal coğrafi konum, Avrupa standardında üretim yeteneği ve Çin’den uzaklaşan Avrupalı markalar için güçlü alternatif olma niteliği tekstil ve hazır giyim sektörümüz için önemli bir imkân sağlıyor.
İkincisi, AB pazarına gümrüksüz erişim, yüksek kaliteli ara malı üretim potansiyeline sahip olması, elektrikli ve elektronik ürünler sektörümüzü avantajlı kılıyor.
Üçüncüsü güçlü ana sanayi ve tedarik sanayi altyapısı ile batarya, yazılım, kablo sistemlerinde büyüyen kapasite, lojistik ve maliyet avantajı otomotiv sanayimiz için önemli fırsatlar getiriyor.
Dördüncü olarak, rekabetçi fiyatlı üretim ve mühendislik kabiliyeti, bölgesel üretim ve montaj üsleri için ideal altyapı ile büyüyen Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi makine ve endüstriyel ekipman sektörlerimiz için avantaj.
Beşincisi Avrupa’ya yakınlık ve büyük iç pazar, yenilenebilir kimyasallar ve yeşil dönüşümde işbirliği potansiyeli kimya ve petrokimya sektörümüzü üstün kılıyor.
Altıncısı, taze sebze-meyve, kuru gıda ve işlenmiş ürünlerde güçlü üretim kapasitesi, GDO’suz üretim avantajı, helal sertifikalı ürünlerle Ortadoğu pazarına erişim fırsatları gıda ve tarım sektörümüze imkân sağlıyor.
Son olarak; yerli ve milli savunmada gelinen ileri seviye ve NATO üyeliği sayesinde Batılı üreticilerle işbirliği imkânları, savunma ve havacılık sanayii için büyük fırsatlar sunuyor.”
‘RAKİPLERİMİZ VAr’
Avdagiç, ‘Çin+1’ stratejisinde Türkiye’nin Vietnam, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Polonya ile yarışacağının da altını çizdi. Türkiye’nin avantajlarını “Avrupa’ya coğrafi yakınlık, sanayi altyapısı, Gümrük Birliği, nitelikli işgücü” olarak sıralayan İTO Başkanı, şu uyarıda bulundu: “Kimse koşa koşa gelmeyecek, yapmamız gerekenler var. Yatırım ortamını iyileştirmeliyiz. Kurumsal kapasitemizi ve dijital altyapımızı güçlendirmeliyiz. Yatırım teşviklerinde hedef sektörlere odaklanmalı ve lojistik yatırımlarının önünü açmalıyız.”


