SonTurkHaber.com
close
up
Dardanos un 2 bin 500 yıllık tümülüsü yeniden inceleniyor

Dardanos un 2 bin 500 yıllık tümülüsü yeniden inceleniyor

SonTurkHaber.com, Haberturk kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.

Çanakkale'de 1959'da çimento fabrikasına ait inşaat çalışmaları sırasında bulunan 2 bin 500 yıllık Dardanos Tümülüsü'nün gizemi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden bilim heyeti tarafından yeniden inceleniyor.

Troas Bölgesi’ndeki bilinen en eski tümülüslerden olan mezar yapısı, koridor, ön oda ve asıl mezar odası olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

İnşaat sonrası İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeologlarca yapılan kurtarma kazısı sırasında mezar odasında kum taşından yapılmış 3 yatak, inhumasyon (toprağa gömme) ve kremasyon (yakılarak gömme) olarak yerleştirilmiş birçok insan gömüsü ve ölü hediyeleri bulundu.

Kurtarma kazısında bulunan ahşap mobilyalar, ipek kumaş parçaları, altın süs eşyası, heykelcikler, sepetler, müzik aletleri, bronz, seramik ve ahşap kaplar, kandiller, kemik, sedef ve cam eşya, Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındı.

Eserler, halen Troya Müzesi'nde korunuyor.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR TÜMÜLÜSÜ İNCELİYORUZ"

Çalışmanın yürütücüsü Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Şare Ağtürk, Dardanos Tümülüsü'nün arkeoloji alanında çok önemli bir yapı olduğunu söyledi.

İncelemelerin ÇOMÜ, Troya Müzesi ve Oxford Üniversitesi işbirliğinde yürütüldüğünü belirten Ağtürk, "Tümülüs, 1959'da kazılmış, içeriği açısından UNESCO tescilli Gordion-Kral Midas ya da Vergina-Kral Philip mezarları ile karşılaştırılabilecek çok zengin bir tümülüs. Buradan çıkarılan eserler, şu anda Troya Müzesi'nde bulunuyor. Troya Müzesi ve Rektör Hocamızın desteği ve Oxford Üniversitesinin de ortaklığıyla yurt dışından gelen hocalarla bilim heyeti kurduk. Bütün eserleri tekrardan değerlendiriyoruz. Ekibimizde farklı bilim alanlarından farklı bilim insanlarımız var, sanat tarihçileri, arkeobotani uzmanları, malzeme bilimciler, epigraflar, fizikçiler var. Hep beraber bu buluntuları ve tümülüsü inceliyoruz" diye konuştu.

Çalışmaların hem Troya Müzesi'nde hem de tümülüste sürdüğünü anlatan Ağtürk, şu bilgileri paylaştı:

"Müze ve alan çalışmalarımız tamamlandıktan sonra da bu konuda bir kitap projemiz var. Aynı zamanda bir sergi yapmayı planlıyoruz. Dardanos başlığı altında bir sergi yapacağız. Burada yapılan ilk kurtarma kazısında bulunan bütün eserleri yeniden inceliyoruz. Burası milattan önce 5. yüzyıldan milattan sonra 2. yüzyıla kadar antik Dardanos’un ileri gelen bir ailesi için kullanılmış anıt mezar. İçerisinde mücevherler, süs eşyası, müzik aletleri, heykeller, kutu oyunları, sunu ve ilaç kapları gibi birçok mezar hediyesi bulunmuş.

Yeni bilimsel yöntemlerle incelendiğinde bu buluntular, bize bölge halkının kültürünü anlamak adına inanılmaz veriler sunuyor. Şimdi teknoloji değiştiği için arkeoloji de değişti. Mesela bulunan kapların içeriğinden ne tür ilaçlar ürettiklerine ya da ne tür kozmetik malzemeler kullandıklarına dair birçok bilgi edinebiliyoruz. Özellikle, eserler içerisinde çok önemli Afrodit heykelimiz var. Hem üretim teknolojisi hem de üzerindeki korunmuş renkleri ve altın işlemeleri açısından heykelin dünyada bilinen başka bir örneği yok. Bu heykelin, müzik aletlerinin ve diğer korunan kıyafetlerin yeniden dijital rekonstrüksiyonlarını yapıyoruz. Aslında hem Dardanos'un hem de Çanakkale'nin sembolü haline gelebilecek eserler bunlar çünkü çok ünikler."

Ağtürk, eserlerin bulunduğu gibi paketlendiklerini ve çok iyi korunduklarını dile getirerek, arkeolojide çok nadir bulunabilen organik malzemelere ulaştıklarını söyledi.

"Kumaşlar, tekstil kıyafetler, ayakkabılar, ahşap müzik aletleri var, bunları inceliyoruz" diyen Ağtürk, şunları kaydetti:

"Mesela ayakkabılar, ahşap ve deriden yapılmış, kadınlara ait ayakkabıların üzeri altın işlemelerle bezenmiş. Ayakkabı üretiminde hangi ağacı, hangi hayvan derisini kullanmışlar, ne tür yapım aşamaları izlemişler, anlamaya çalışıyoruz. Burada yaşayan insanların nasıl üretim yaptıklarını, nasıl modalarının olduğu, nasıl ilaç ya da kozmetik malzeme ürettiklerine dair bilgilere ulaşmaya çalışıyoruz.

Genel olarak buluntular bölgede yüksek statülü, müzik ve entelektüel eğitim almış kadınların varlığına ve önemine işaret ediyor. Sadece Dardanos ve Çanakkale özelinde değil aslında tüm arkeoloji bağlamında çok heyecan verici verilere ulaşıyoruz. Bir yıl sonra bütün çalışmaları bitirip sonuçları, güzel bir sergiyle ve kitapla herkesle paylaşmayı planlıyoruz. Bugün yaptığımız bu çalışma süreciyle Dardanos'un üniversitemiz ve Troya Müzesi için çok güzel bir alana dönüşmesini umut ediyoruz."

"DARDANOS'U KÜLTÜR MEDENİYET MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu da Dardanos Tümülüsü'nün üniversite sınırlarında bulunan önemli bir arkeolojik yapı olduğunu söyledi.

Bölgenin yaklaşık yarım asır önce bulunduğunu ve ilk kez kazıldığını dile getiren Erenoğlu, "Burası Dardanos'a da adını veren bir kral mezarı. Biz bölgeyi 1 yıl önce peyzaj yönünden elden geçirdik. Çok atıl durumdaydı. Tuna Şare Ağtürk Hocamızın da katkılarıyla burada önemli bir çalışmaya başladık. Troya medeniyetinin de aslında izlerini taşıyor burası, kral mezarı olması hüviyetiyle. Kıymetli hocalarımız, akademik, ekonomik yönden ilk çalışmaları yapıp bize bir yol haritası çizecekler" dedi.

ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencan Altınoluk da bu projenin çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Çalışmanın Çanakkale ve Troas bölgesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Altınoluk, "Sikkeler tarihi üzerinden çalışıyorum. Dardanos'un tarihini bu yönüyle bir şekilde inşa etmeye çalışacağız. Bütün buluntularla, hepsi birbiriyle ilişkili. Burada Dardanos kenti, Troas bölgesinin en erken kentlerinden. Dolayısıyla birbirleriyle ilişkileri açısından da bazı gerçekleri ortaya çıkaracak bir çalışma yapmış olacağız" şeklinde konuştu.

Avusturya Bilim Akademisinde görevli Dr. Christos Tersiz de böyle bir projenin parçası olduğu için mutluluk duyduğunu belirterek, "Benim uzmanlığım müzik aletleri. Burada çok ünik müzik aletleri bulunmuş. Ben burada bulunan eserler arasında 3 enstrüman olduğunu, bunların da harplar olduğunu tespit ettim, bunları çalışıyorum. Tüm parçalar birleştiğinde bu eserlerin toplam 3 adet olduğunu kesin anlayabilirsek burada en azından 3 kadın gömüsünün olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

Bu çalışmada bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Maria Stamatopoulou da "Dardanos Tümülüsü, sadece Troas için değil tüm Akdeniz Havzası için çok önemli. Çok fazla organik materyal bulunduğu için burada yaşayan insanların nasıl üretim yaptıklarını ve yaşam biçimlerinin de anlaşılması için önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Daha fazla bilgi ve son haberler için SonTurkHaber.com'ı takip edin.
seeGörüntülenme:21
embedKaynak:https://www.haberturk.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 30 Haziran 2025 17:12 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

99. Gazi Koşusu’nun ödül töreni yapıldı

29 Haziran 2025 19:55see131

14 yaşındaki çocuk kaza yaptı; 3 aylık bebek öldü

29 Haziran 2025 16:29see117

Bahçelievler’de alev alev yanan lüks otomobil hurda yığınına döndü! Yaklaşık 2 milyon TL bir zararımız var

30 Haziran 2025 01:05see115

Düzce haberleri Düzce de 41 genç hafız oldu 30 Haziran 2025

30 Haziran 2025 09:53see114

İspanya yı mağlup eden Belçika Avrupa Şampiyonu oldu

29 Haziran 2025 23:41see113

Milli sporcu bıçaklanarak öldürüldü

29 Haziran 2025 09:36see111

Aydın da 4 kişinin yaralandığı kazanın ardından kaçan ehliyetsiz sürücü yakalandı Aydın Haberleri

29 Haziran 2025 20:41see111

Yürüyüşe çıktılar, rastgele buldular! Değeri 27 milyon lira Sözcü Gazetesi

29 Haziran 2025 19:02see110

Bu gözlüğü takınca sokaktaki reklamlar kayboluyor Sözcü Gazetesi

29 Haziran 2025 13:04see110

Arap dünyası: İsrail, İran dan sonra Türkiye ile yüzleşecek

29 Haziran 2025 11:50see110

Üç polis FETÖ den tutuklandı

29 Haziran 2025 12:34see109

540 bin lira maaşla bankacı arıyorlar! Sözcü Gazetesi

29 Haziran 2025 13:05see109

İzmir de korkutan görüntüler!

29 Haziran 2025 17:16see109

At gözlüğü Gökhan Özcan

30 Haziran 2025 04:05see109

Şarampole yuvarlanan iş makinesinin operatörü yaralandı Bitlis Haberleri

29 Haziran 2025 12:13see109

Dev şirketler ödemiyor, çiftçi tüccara mahkûm

29 Haziran 2025 09:37see109

Bursa ihracatta 116 ülkeyi geçti

29 Haziran 2025 15:16see108

Fransa da belirlenen dış mekanlarda sigara içilmesi yasaklandı

29 Haziran 2025 11:47see108

Why did Cristiano Ronaldo refuse to play in the FIFA Club World?

29 Haziran 2025 12:35see108

Parkta korku dolu anlar! Pota devrildi, 17 yaşındaki genç yaralandı: Defalarca bildirdik ama müdahale yapılmadı

30 Haziran 2025 00:43see108
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları