SonTurkHaber.com
close
up
Deniz buzunun erimesi yaşamı nasıl tehdit ediyor? Sözcü Gazetesi

Deniz buzunun erimesi yaşamı nasıl tehdit ediyor? Sözcü Gazetesi

SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, okyanusların karşı karşıya kaldığı zorluklara konusunda toplumlara farkındalık kazandırılması amacıyla 2008'de aldığı kararla 8 Haziran'ı "Dünya Okyanus Günü" kabul etti.

Her yıl farklı bir temanın işlendiği Dünya Okyanus Günü'nün bu yılki teması "HARİKA: Bizi Ayakta Tutanı Ayakta Tutmak" (WONDER: Sustaining What Sustains Us) olarak belirlendi.

Nature Communications bilim dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, küresel ısınma nedeniyle kutup bölgelerinde deniz buzundaki kayıp, okyanusa giren ışık miktarını artırmakla kalmıyor, suyunun renginde de değişimlere neden oluyor.

Deniz buzu kaybının su altı ışık ortamını nasıl değiştirdiğini inceleyen araştırmacılar, bunun buz yosunu ve fitoplankton gibi fotosentetik organizmalar üzerinde belli etkiler oluşturduğunu tespit etti.

Buna göre deniz buzu, gelen ışığı güçlü şekilde dağıtıp büyük çoğunluğunu yansıtırken yalnızca küçük bir kısmının suya nüfuz etmesine izin veriyor. Buna karşılık deniz suyu, kırmızı ve yeşil ışığı emerken mavi ışık, suyun derinliklerine ulaşıyor ve böylece okyanusa mavi rengini veren optik olay ortaya çıkıyor.

Deniz buzu eridiğinde su altındaki ışık ortamı, geniş renk spektrumundan mavi ağırlıklı daha dar spektruma kayıyor ve bu spektral değişim, fotosentez açısından son derece önemli sonuçlar doğuruyor.

Çalışmanın başyazarı Monika Soja-Wozniak, "Deniz buzunun altında yaşayan alglerin fotosentetik pigmentleri, buz ve kardan geçen az miktardaki ışıkta bulunan geniş renk yelpazesini en iyi şekilde kullanacak şekilde adapte olmuştur. Buz eridiğinde bu organizmalar, kendilerini aniden mavi ağırlıklı ortamda bulurlar ve bu da pigmentler açısından daha az uygun ortam yaratır" dedi.

"Işık kalitesindeki değişim, planktonların dağılımını değiştirebiliyor"

İklim değişikliğinin kutup bölgeleri üzerinde oluşturduğu baskıya ilişkin sorularını yanıtlayan İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, küresel sıcaklıklarda yaşanan artışın kutup ve dağlık bölgelerdeki buzulların hızla erimesine yol açan en önemli etkenlerden olduğunu söyledi.

Buzulların, sadece donmuş su kütleleri değil gezegenin doğal soğutucuları olarak görev yapan ve iklimin dengesini sağlayan beyaz örtüler olduğunu belirten Tağıl, güneş ışığını geri yansıtarak yeryüzünün aşırı ısınmasını engelleyen buzulların erimeye başlamasıyla alttaki koyu renkli yüzeylerin ortaya çıktığını, bu yüzeylerin de ısıyı buzullara kıyasla daha fazla emerek sıcaklık artışını tetikleyen döngü başlattığını kaydetti.

Deniz buzlarının, ışığı zengin ve beyaz spektrum halinde suya aktardığını, bunun içinde kırmızı, yeşil ve mavi ışık gibi görünür ışık tayfındaki birçok rengin bulunduğunu vurgulayan Tağıl, buna karşın suyun yalnızca mavi ışığın derinlere ulaşmasına izin verdiğine dikkati çekti.

Tağıl, kırmızı ve diğer dalga boylarının hızla soğurulmasının, su altındaki ekolojik dengeyi ve fiziksel süreçleri doğrudan etkilediğini, ışık kalitesindeki bu değişimin fotosentez yapan organizmaların tür kompozisyonunu ve besin zincirinin temelini oluşturan planktonların dağılımını önemli ölçüde değiştirebildiğini anlattı.

Tağıl, şöyle devam etti:

"Deniz buzlarındaki erime, okyanus suyunun renginde köklü değişimlere yol açıyor. Bu değişim, kutup denizlerinde yaşamın temel yapıtaşı olan mikroskobik alglerin yaşam koşullarını doğrudan etkileyen bir durumdur. Önceden geniş spektrumlu ışıkta fotosentez yapan algler, artık sadece mavi ışığa adapte olmak zorunda kalan organizmalar haline gelmektedir. Bu durum, bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve ekosistem işleyişini kökten değiştiren bir etkidir ki dahası, alglerin karbon tutma kapasitesinin azalması, küresel iklim üzerinde geri dönüşü zor, zincirleme etkiler yaratan önemli bir tehdittir."

Buzulların erimesini tamamen durdurmanın mümkün olmadığını ifade eden Tağıl, olumsuz etkileri azaltmanın en etkili yolunun atmosferdeki sera gazı miktarını hızlı şekilde düşürmekten geçtiğine dikkati çekti.

Zincirleme etki

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yabanlı, Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının hızla eridiğini, bu erimenin buzul ekosistemde yaşayan kutup ayısı, penguen ve fok gibi canlıların yaşam alanlarının daralması anlamına geldiğini söyledi.

Bir yüzeyin güneş ışığını yansıtma oranına "albedo" adının verildiğini, kar ve buz alanlarının yüksek albedo özelliği sergileyerek güneş ışığının yüzde 80'inden fazlasını yansıttığını dile getiren Yabanlı, "Beyaz renkli buz tabakaları eridiğinde ortaya çıkan okyanus yüzeyi, daha fazla güneş ışığını soğurur yani okyanusa giren ışık miktarı artış gösterir. Bu durumda okyanus suyunda sıcaklık artışı kaçınılmazdır. Okyanusta meydana gelen sıcaklık artışı ise daha fazla buz tabakasının erimesine yol açar" şeklinde konuştu.

Okyanusların daha fazla güneş ışığını soğurmasıyla fotosentetik organizmalar olan fitoplanktonların sayısında özellikle kutup yazında çoğalma görülebileceğini anlatan Yabanlı, erimenin hızlı olduğu senaryoda okyanusa karışan tatlı suların okyanus karışımını bozabileceğini dile getirdi.

Fitoplankton gelişimi için sadece ışık değil azot, fosfor ve silikat gibi besin maddelerine de ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Yabanlı, okyanus karışımının bozulması halinde besin maddelerinin yüzeye ulaşamayacağını, bu durumun da fitoplanktonlar için olumsuz sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.

Yabanlı, birincil üretimi sağlayan fitoplanktonların besin piramidinin tabanını oluşturduğunu, fitoplankton gelişimindeki olumsuzlukların okyanus ekosistemlerinde zincirleme etkiyle zooplankton, balıklar, deniz kuşları ve memelileri de etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:56
embedKaynak:https://www.sozcu.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 08 Haziran 2025 14:23 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Yunanistan da okul kitabındaki İsrail işgali metni değiştirildi

17 Temmuz 2025 17:55see181

Arap aşiretleri birleşti: Dürzilere saldırı başladı

18 Temmuz 2025 02:25see171

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile ABD de görüştü

18 Temmuz 2025 00:48see148

Paul Onuachu hazırlık maçını yarıda bıraktı

17 Temmuz 2025 18:56see141

Yılın sürpriz transferi! Edin Visca, Süper Lig ekibiyle anlaştı

18 Temmuz 2025 00:23see140

Sertaç Taşdelen kimdir, kaç yaşındadır? Faladdin ve Binnaz uygulaması nedir? Sertaç Taşdelen tutuklama kararı son durum Son Dakika Haberleri

17 Temmuz 2025 18:20see140

Sezgileri rüya gibi! Rüyaları gerçek çıkan 4 burç

18 Temmuz 2025 07:19see135

ABD İsrail in Suriye deki saldırılarını desteklemediğini belirterek kalıcı ateşkes çağrısı yaptı Amerika Haberleri

18 Temmuz 2025 00:44see129

Karayolunda taşıt hareketliliği üçe katlandı

18 Temmuz 2025 17:53see127

Kule vinç otomobilin üstüne devrildi, kabinde mahsur kalan operatör yaralandı

18 Temmuz 2025 17:55see127

Suriye TV Spikeri CNN Türk’te o korkunç anları anlattı: Çok kötüydü ve korkunçtu

18 Temmuz 2025 00:18see126

Mersin de fuhuş operasyonunda yakalanan 19 zanlı tutuklandı

17 Temmuz 2025 19:02see123

15 Temmuz’un 9. yılında Konyalılar Mevlana Meydanı’nda buluştu

18 Temmuz 2025 00:29see123

Her gün bir sınıf dolusu çocuk ölüyor Ortadoğu Haberleri

18 Temmuz 2025 04:16see122

Papa XIV. Leo, Kasım ayında İznik’e gelmeyi umuyor Agos

17 Temmuz 2025 17:56see121

Suriye nin parçalanmasına izin vermeyiz Ortadoğu Haberleri

18 Temmuz 2025 04:04see120

BBP Genel Başkanı Destici, Samsun da konuştu: Samsun Haberleri

18 Temmuz 2025 19:12see118

Ankara da sahipsiz köpekler dehşet saçtı

17 Temmuz 2025 18:25see117

Bakan Fidan BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geldi Gündem Haberleri

17 Temmuz 2025 19:03see116

İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 29. CEZA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

18 Temmuz 2025 00:02see116
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları