Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim
T24 sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
T24 Haber Merkezi
Deva Partisi lideri Ali Babacan, siyasi aktörleri Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası'nı hep beraber meclisten geçirmeye davet etti.
Yeni Yol Grup Toplantısı'nda konuşan Babacan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2003-2006 yıllarında yolsuzlukla mücadele için uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu belirterek, iktidarın 2013 yılında bu anlaşmalara uymamaya başladığını söyledi.
Türkiye’de ‘Toplam yolsuzluk’ oranının arttığını vurgulayan Babacan, bu oranın iktidar ve muhalefeti kapsadığını dile getirdi.
"Araştırma komisyonu kuralım"Yeni Yol grubunda konuşan Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yolsuzlukla kapsamlı bir mücadele çağrısı yaparak “Samimiyseniz gelin, Meclis’te bir Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuralım” dedi ve yolsuzlukla mücadelenin sadece muhalefeti değil iktidarı da kapsaması gerektiğini kaydetti.
Babacan, sözlerine yolsuzluk ve ekonomik problemleri dile getirerek devam etti.
“Uluslararası toplum ‘Yolsuzluk nedir, rüşvet nedir?’ tanımladı, Türkiye de altına imza attı”
“Eğer devlet yönetiyorsanız, eğer temiz bir yönetim hedefliyorsanız, ister merkezi hükümet olsun ister yerel yönetim olsun, iki ilkeye dikkat edersiniz. Nedir bu iki ilke? 1. Şeffaf olacaksınız. 2. Her zaman hesap vermeye hazır olacaksınız. Son 25-30 yılda çok sayıda uluslararası kuruluş, yolsuzlukla mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptı. İlkeleri nedir bunlar belirlendi çünkü bunlar çok tartışılıyor, ‘Acaba şunu yaparsan bu yolsuzluk mudur, bunu yaparsan bu usulsüzlük müdür, şu olursa şuna şöyle bir şey verirsen bu rüşvet midir?’ diye bu konularda kafalar epey karışıktır. Ama nihayetinde Türkiye’nin de tam üyesi olduğu pek çok uluslararası kuruluş bir araya geldi ve bunları açık bir şekilde tanımladı ve bütün bu kurallar uluslararası anlaşmalarla bağlandı, imzalandı. Avrupa Birliği yolsuzlukla mücadele ile ilgili bir direktif yayınladı, tarih 1997… Avrupa Konseyi, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu sözleşmesini imzaladı, tarih 1999… Bakın Türkiye Avrupa Konseyine tam üyedir, kurucu ülkedir ve bu anlaşmanın altına imza atmıştır. OECD’nin Yolsuzlukla Mücadele Anlaşması 1999 yılında imzalanmıştır. Türkiye OECD’ye tam üyedir, o anlaşmaların altında imzası vardır. Birleşmiş Milletler’in Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi hazırladığı 192 ülkenin süzgecinden geçti ve 2003’te bu anlaşma imzalandı. Türkiye de bunun altını imzaladı. Yani uluslararası toplum yolsuzluk nedir, rüşvet nedir bunu tanımladı. Bu bilinmeyen bir şey değil, yolsuzlukla mücadelenin yöntemleri konusunda da mutabık kalındı. Evet, kuralları koyuyoruz ama buna uymayanlarla nasıl mücadele edeceğiz, bu da esaslara bağlandı.”
“Ekonomimizin en parlak olduğu yıllar, yolsuzlukla mücadele anlaşmalarına uyduğumuz yıllardır”
“Hangi ülkede olursa olsun, hangi kültürden, hangi dinden olursa olsun, insanlığın bir ortak aklı oluştu. Bu konuda Türkiye de zamanında gerekli şartları yerine getirdi ve bu anlaşmaların hepsine imza attı. Hangi yıllarda Türkiye bunlara taraf oldu? 2003-2006 yıllarında Türkiye bu anlaşmalara taraf oldu ve Mecliste de bu anlaşmalar Türkiye’nin de taraf olduğu şekilde onaylandı. Yani ülkemizin ekonomisinin en parlak olduğu demokrasi hukukta ilerlediği yıllarda bütün bu araştırmalar gösteriyor ki Türkiye yolsuzluk algı endeksinde önemli mesafeler kaydetti. 2013 yılına kadar Türkiye yolsuzlukla mücadelede olumlu ilerlemeler sağladı ve bu yolsuzluk endeksinde Türkiye sürekli iyileşti.”
“Bu büyük ve güzel ülke, bütün dünyada yolsuzluklarla anılan bir ülke haline geldi”
“2013 yılından bu yana, Türkiye uluslararası yolsuzluk endeksinde sürekli kötüye gidiyor. Yani 2013’den 2024’e kadar Türkiye’de yolsuzluklar sürekli arttı. Bu toplam yolsuzluk ha! İktidar muhalefet ayrımı yok burada. Ülkenin geneline baktığımızda yolsuzluk artıyor mu azalıyor mu? Ölçü bu… Tam 11 yıldır arkadaşlar sürekli kötüye gidiyoruz. Bunu kim ölçüp yayınlıyor, uluslararası şeffaflık örgütü ve bizim de tam üyesi olduğumuz OECD. Şu anda bu büyük ve güzel ülke, bütün dünyada yolsuzluklarla anılan bir ülke haline geldi ya...”


