Diyarbakır ın yeni simgesi toprak altından çıkarıldı: Tarihi değiştirecek Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Dünyanın en eski logosu Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Körtiktepe'de ortaya çıktı. Bulunan simge keçi başı ve arı gövdesi figürlü Ritüel Taş Plaka. Eser artık Diyarbakır Müzesi'nin kurumsal simgesi oldu.
Bu eser 12 bin 500 yıl öncesine ait Akeramik Neolitik Dönem'e dayanıyor. Hem tarih kitaplarını hem de müzenin kimliğini değiştiren bu eşsiz arkeolojik keşif, Diyarbakır Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.
DÜNYANIN İLK LOGOSUObje, klorit taşından, hayvan figürlerinin birleşimiyle şekillenen, keçi başı, arı gövdesi gibi unsurlarla yapılan bir logo niteliği taşıyor. Arkeologlar bu eser için, o döne topluluklarının kimliğini ve otoritesini temsil eden, törensel amaçlarla kullanılan dünyanın ilk logosu olarak değerlendiriyor.

Müze Müdürü Vekili Müjdat Gizligöl, bu kazıyı tarihi değiştiren bir çalışma olarak değerlendirdi. Köriktepe kazısının, dünya ve Türkiye kamuoyu açısından çokça önemli olan bir kazı olduğunu ifade eden Gizligöl, "Yaklaşık 12 bin 500 yıl önce Körtiktepe bölgesinde insanların, esasında konargöçer insanların, kalıcı barınaklar yaptığı ve bu insanların da aynı zamanda avcı toplayıcı olduğunu biliyoruz. Körtiktepe'de çok sayıda kıymetli eser çıktı. Bunlardan en önemlisi de müzemizin logosu haline gelen ‘Ritüel Taş Plaka’ dediğimiz fantastik hayvanı ya da hayvanları resmeden bir eser. Bunlardan çok az sayıda çıktı. Tamamı da mezar buluntusu olarak elimize ulaştı. Yani ölü hediyesi olarak mezarlara konulmuş" ifadelerini kullandı.
Klorit taşından ve oyma tekniğiyle yapıldığını belirten Gizliköy, avuca sığacak bir boyuttra olduğunu söyledi. Köriktepe'de çıkan buluntuların otoriteyle yönetilen inanılmaz bir otoritenin olduğunu söyleyen Gizliköy, "Körtiktepe’de çok fazla ticaret, takas yapan bir medeniyet. Dolayısıyla bir logoya ihtiyaç duymuş olabilirler. Hem bunları törenlerde ritüel olarak kullanmışlar hem de kendi topluluğunu sembol eden bir tasarım yapmışlar, yani bir logo oluşturmuşlar. Yine yüksek ihtimalle bunları Körtiktepe'nin yöneticileri ceplerinde, üzerlerinde taşıyorlardı. Gerek yabancılara gerekse de ticaretle başka yerlere gittiklerinde bunu bir pasaport olarak kullanıyorlardı" diye konuştu.
Gizliköy bu logonun, Diyarbakır'ın logosu olabilecek güzellikte bir logo olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"Devletleşmenin temellerinin burada atıldığını düşünüyoruz. Halbuki tarihin Sümer’de başladığı, devletleşmenin Sümer’de başladığı düşünülüyordu. Sümer’den 7 bin yıl önce Körtiktepe'de çok daha güzel bir şekilde form haline getirilmiş bir logo olarak tasarlandığını görüyoruz. 12 bin 500 yıl sonra biz bu logoyu tekrardan tasarladık. Müzemizin logosu haline getirdik. Tıpkı Körtiktepeliler gibi kendi müzemizin logosu haline getirdik. Bunu Diyarbakır’ın logosu haline getirmemiz lazım. Çünkü Diyarbakır’a bu kadar yakışan başka bir logo yok hakikaten. Çok özel bir logo"


