Ekipler arazide görüntüledi: Kene operasyonu devam ediyor
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, Türkiye’de kene vakalarında endişe verici bir artışa neden oldu. Şu ana kadar keneyle temas sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e ulaştı. Durumun ciddiyet kazanması üzerine birçok ilde keneyle doğal mücadele kapsamında kınalı keklikler doğaya salınmaya başlandı.
Cehaletle gelen yangın! 120 dönüm ormanı bu yüzden yaktı
Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde, doğaya salınan bir keklik, kenelere operasyon düzenlerken görüntülendi. Vatandaşlar tarafından “keklik operasyonu” olarak adlandırılan bu uygulama büyük ilgi gördü. Görüntülerin gündem olmasıyla birlikte birçok ilde doğaya keklik salımı hız kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, keklikler gibi zararlı böcek ve kene popülasyonunu doğal yollarla azaltan yaban hayvanları doğaya yeniden kazandırılıyor.
Kene yoğunluğunun yüksek olduğu Amasya, Kayseri, Afyonkarahisar, Bursa ve Bilecik gibi illerde binlerce kınalı keklik, uygun alanlara bırakıldı.
Kene yine can aldı: 30 yaşında hayatını kaybetti
Uzmandan kene için hayat kurtaran uyarılar: Vücudunuza zehir saçabilir

Amasya: Suluova ilçesindeki Bayırlı köyünde düzenlenen programda 900 kınalı keklik doğaya salındı. Amasya Valisi Önder Bakan, etkinlikte yaptığı açıklamada, “Keneyle mücadelede doğal yöntemler çok önemli. Kınalı keklikler doğanın dengesini koruyacak,” dedi.
Kayseri: Tomarza ve Yemliha’dan sonra Ali Dağı’nda da keklikler doğayla buluşturuldu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, keklik salımına bizzat eşlik ederek çevre bilinci çağrısı yaptı.

Afyonkarahisar: Şuhut’taki üretim istasyonundan bugüne kadar 137 bin kınalı keklik üretildiği açıklandı. DKMP 5. Bölge Müdürü Kemal Can, “Türkiye’de çil keklik üreten tek tesisiz,” ifadelerini kullandı.
Bursa: Mustafakemalpaşa ilçesinde 100 keklik doğaya salındı. Salım, Tatkavaklı Avcılar Kulübü ve DKMP yetkilileri eşliğinde yapıldı.
Bilecik: Doğal yaşamın korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilmesi amacıyla 300 kınalı keklik doğaya bırakıldı.
UZMANLARDAN UYARI: BİYOLOJİK MÜCADELE SÜRMELİUzmanlar, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların kene tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerektiğini, ancak doğanın dengesine uygun yapılan bu tür biyolojik mücadelelerin uzun vadede en etkili yöntem olduğunu belirtiyor.



