Emekli, Diyanet e sordu: Mesela 4 kişi bir koyuna girebilir miyiz?
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak haber veriyor.
Kurban Bayramı son yıllarda birçok kişi için buruk geçiyor. Artan fiyatlar azalan alım gücü emekliler, işsizler başta olmak üzere binlerce kişinin hayvan satın alıp kurban etmesine olanak tanımıyor.
Bu sene ise diğer senelere göre durum daha kötü görünüyor.
2025'te kurban fiyatları, büyükbaş ve küçükbaşta geçen yıla göre yüzde 30 ila 35 arasında artmış durumda. Geçen yıl canlı kilogram fiyatı 280-320 TL arasında olan kurbanlıklar, bu yıl 350-430 TL arasında değişiyor.
Geçen yıl 25-30 bin TL arasında olan kurbanlık büyükbaş hayvanın bir hissesi, bu yıl 30-40 bin TL arasında değişiyor.
İstanbul’a genellikle Kars, Ardahan ve Ağrı illerinden kurbanlık hayvan geldiğini belirten besiciler, Kars’tan 20-25 hayvanlık bir TIR’ın nakliye ücretinin 100 bin liraya kadar çıktığını söylüyorlar. Ayrıca, kurbanlık pazarlarındaki yer kiralarının geçen yıla göre yüzde 100 arttığını dile getiriyorlar. "Bölgelere göre değişiklik gösterse de geçen sene 40-60 bin lira arasında değişen 10-15 adetlik yer kiraları, bu yıl 100-150 bin liraya kadar çıktı. Bunu fiyatta yansıtamıyoruz. Çünkü alıcı da enflasyona göre hesap yapıyor" diyorlar.
"EMEKLİLER İÇİN KURBAN BEYANATI VERSİNLER"Kurbanlık fiyatlarına ilişkin ANKA'nın mikrofon uzattığı Osmaniye’de yaşayan emekli Metin Önal hem aldığı aylığa hem kurbanlık fiyatlarına tepki gösterdi:
"DİYANET KURBANLIKLARIN YERİNİ BİZE DE SÖYLESİN"“Ne yazık ki ülkemizde emekli kurban edildi. Kurban Bayramı yaklaşıyor ama emeklinin bu rakamlarla kurban kesme şansı sıfır. 14 bin 600 lira emekli maaşıyla emeklinin yaşaması zaten çok zor. Dini vecibesini yerine getirmek üzere Kurban da yaklaştı. Fiyatlara baktığınız zaman ortalama kurbanlık fiyatları 24-25 bin lira. Emekli maaşı 14 bin 600 lira. Asgari ücret 20 bin lira. Ne asgari ücretlinin ne emeklinin kurban kesme şansı yok. Diyanet İşleri çok fazla konularda böyle beyanat veriyorlar. Bir de emekliler için kurban beyanatı verseler. Mesela 4 kişi bir koyuna girebilir miyiz? Eğer giremiyorsak öncelikle valilik, belediye emeklilerle alakalı kurban bağışı kampanyası başlatsınlar. Çünkü emeklinin buna ihtiyacı var. Diyanet İşleri Başkanımız da fitre ve zekatlarınızı emekliye verebilirsiniz diyor ya da Diyanet İşleri Başkanımız açıklama yapsın emekliye kurban düşmez desin, emeklide bir rahatlasın. Yoksa herkes bir kurban kesmeye kalksa 6 ay belini doğrultamaz aç kalır. O nedenle bu kurban emekli için çok zor geçecek.”
if (!$ISMOBILE) : ?>include(__DIR__.'/320x100.php');?>
Memur emeklisi Nami Güney ise şunları kaydetti:
“Maaşım 20 bin lira. Geçelim minimum sorduğum kurbanlığın fiyatı 21 bin liranın üzerinde. Geldik şimdi bunu telaşı içerisindeyiz. Çocuklarımız, mahalledeki herkes neredeyse kesiyor biz de kesmek zorundayız. Aslında bize kurban düşüyor mu düşmüyor mu? Diyanet kurbanlık fiyatı açıklıyor. Açıkladığı fiyat bizim maaşlarımızın dörtte biri kadar. Sayın Diyanet İşleri bize de bu kurbanlıkların yerini söylese de belirtse de biz de bu kurbanlıklardan alıp kessek. Dini vecibemizi yerine getirsek. Bir de üzerimdeki kıyafetlerden bahsetmek gerekirse en yenisinin yaşı beş. Kendi aldığım varsa. Diğerlerini eşin dostun yardımıyla alıyorum. İyi ki dişimizden tırnağımızdan yaptırdıkda kiracı değiliz. Kiracı da olsak işin içinden nasıl çıkacağız. Maaşımız 20 bin lira.”


