Emekli General herkesin aklındaki soruyu yanıtladı: 12 Mehmetçik nasıl şehit düştü?
Halktv sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın Pençe-Kilit harekâtı bölgesinde bir mağaradaki arama-tarama faaliyetleri sırasında metan gazından etkilenen 19 askerin 12’sinin şehit olduğunu açıkladı.
12 MEHMETÇİK NASIL ŞEHİT DÜŞTÜ?Türkiye'yi yasa boğan haberin ardından CHP lideri Özgür Özel, olayda ihmal olduğuna dikkat çekerek “Devlete emanet 12 civciv ölse hesabı sorulur. Bunların hepsi aslan parçası mehmetçikler, uzmanlar, erbaşlar, komutanlar... Ortada büyük bir ihmalin, büyük bir sorumsuzluğun olduğunu görmek lazım. Yüreğimiz yanıyor ve bunu kabullenemiyoruz” dedi.
CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan da konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Bayraktutan, mağaraya girilmeden ölçüm yapılıp yapılmadığını, askerlerin gerekli koruyucu ekipmanları kullanıp kullanmadığını ve olayla ilgili olası diğer ihmalleri Bakan Güler’e sordu.

Emekli Tuğgeneral Ali Er, herkesin aklındaki o soruyu yanıtladı. Cumhuriyet'in haberine göre; TSK'nın 12 askerin şehit düşmesi ile sonuçlanan arama operasyonundaki yetkinliğine dikkat çeken Ali Er, arama-tarama faaliyetlerinde belirli yönergeler olduğunu vurgulayarak “Cebrî keşif yapan bir keşif unsuru vardır. Bunlar hem bu tip zehirlenmelere karşı hem de bubi tuzaklarına karşı kontroller yapar. Daha sonra arama-taramaya geçilir.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri komutanlarının bu tip faaliyetlerin ehli olduğunu belirten Ali Er, söz konusu olayın “tuzaklama” sonucu gerçekleşmiş olabileceğini söyledi. Er, bakanlıktan kapsamlı bir açıklama yapılması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey de metan gazlarıyla ilgili bir bilgilendirme paylaştı. Atabey, “Askerlerimizin şehit olmalarına neden olan olayda metan gazından dolayı oksijen oranı yüzde 16 seviyesinin altına düşmüş olmalı” dedi. Atabey askerlerin sıkça faaliyetlerde bulunduğu mağara, sığınak, tünel ve depo gibi alanlarda metan gazına rastlanabildiğini belirtirken, “Bu gazların özellikleri, sağlığa etkileri, ölçülmesi ve koruyucu önlemler açısından bilgilendirme yapılması bir kural olmalı” sözlerini kullandı.


