Emine Erdoğan ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Kampanyası yeni aşamaya geçiyor! 81 ile yayılacak
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Kampanyası bir yaşam tarzı oldu. Türkiye'nin küresel markası Sıfır Atık Hareketi'nin yeni aşaması olan Depozito Yönetim Sistemi'nde hareketli bir sürece giriliyor.
Şubat ayında, pilot il olan Sakarya'da uygulamayı başarıyla devreye sokan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ikinci aşamada bu kez Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da altyapıyı hazırlıyor.
Söz konusu kentlerde vali ve belediye başkanlarının katılımıyla son istişare toplantıları yapıldı ve iade makinelerinin kurulumuna başlandı. Böylelikle sisteme dahil olan il sayısı 7'ye ulaşmış oldu.


81 İL İÇİN GERİ SAYIM
Projenin son aşamasında bu kez 81 il için düğmeye basılacak. Bu konuda hedef olarak yıl sonunu belirleyen bakanlık, 2026 yılı başlamadan tüm il ve ilçelerde uygulamayı devreye sokmayı amaçlıyor. Bu kapsamda yeni yıl itibarıyla yaklaşık 4 bin 500 iade makinesi, yurt genelinde belirlenen güvenli noktalarda faaliyete geçecek.
Uygulama kapsamında vatandaşlar, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) isimli mobil uygulama üzerinden QR kod okutup atıklarını iade makinelerine atarak 25 kuruşluk depozito ücretini e-cüzdanlarında biriktirebiliyor.

DİJİTAL TAKİP
Dev yatırım kapsamında iade makinelerinin sağlıklı çalışması ve güvenliği için de tüm detaylar düşünüldü. Bu doğrultuda makineler, çoğunlukla bakanlıklar, valilikler, belediyeler ve il müdürlükleri gibi kamusal alanlar ile zincir marketlerde kuruluyor. Böylelikle cihazların fiziki güvenliği de sağlanmış oluyor.
Ayrıca bakanlık tarafından oluşturulan dijital sistem üzerinden makinelerdeki doluluk oranı saatlik olarak uzaktan takip ediliyor. Makine haznesinin dolması durumunda ekipler bölgeye yönlendiriliyor, kısa süre içerisinde atıkların boşaltılması sağlanıyor.

SANAYİYE DOPİNG ETKİSİ
Sistemin 2026'da tam anlamıyla faaliyete geçmesi sonrası yıllık 520 milyon euroluk kazanç öngörülüyor. Senelik 25 milyar atık şişenin toplanması beklenen proje ile tekstilden otomotive kadar birçok sektörde zaruri hale gelen hammadde ihtiyacı, yerli imkanlarla fazlasıyla karşılanmış olacak.
Depozito Yönetim Sistemi sayesinde ortaya çıkacak 520 milyon euroluk dev kaynak, yeni yatırımlar için de devlete geniş bir hareket sahası açacak. Söz konusu kaynak ile depreme dirençli 10 bin yeni konut, 150'den fazla yeni okul yapılabiliyor.


