SonTurkHaber.com
close
up
En ideali 400 ü aşkın oy Son dakika haberleri

En ideali 400 ü aşkın oy Son dakika haberleri

SonTurkHaber.com, Haberturk kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kazakistan ziyaretinde aralarında Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa çalışmaları ve Terörsüz Türkiye sürecinde Meclis'te kurulacak komisyon ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye süreci hakkında Meclis'te kurulacak komisyonla ilgili, "Meclis tatile girmeden önce bir komisyon kurulması yönünde beklenti var, neler söylersiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu süreç aslında planladığı gibi gidiyor. Önce İmralı’nın açıklama yapması, arkasından örgütün birleşenlerinin bu açıklamaya uyduklarını ifade etmeleri önemliydi. Bundan sonra da siyasetin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi söz konusu. Bu çerçevede tabi ki Meclis’te bir komisyon kurulması en doğal yoldur. Yani siyaset nihayetinde, sadece yasa çıkarmak bakımından söylemiyorum, siyasetin yapılacağı zemin de Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 6 farklı siyasi parti var, 10 tane de parti grubu olmayan partiler var, bütün bunların sözünü söyleyebilecekleri, konuşabilecekleri bir platformun, bir mekanizmanın oluşturulması lazım. Burada çok titiz davranmamız gerekiyor. Ben ilk görüşmemde partilere de ifade ettim, bu konuyla ilgili teklifi olan partilerin de tekliflerini çok süratle olgunlaştırmaları ve sonuçta gerçekten milletin hayrına tarihi bir fırsatı değerlendirmek üzere bu komisyonun görevine başlaması, en kısa süre içerisinde iyi belirlenmiş bir yol haritası içerisinde çalışmaları başlatmamız şarttır."

Kurtulmuş, "Yaz arasından önce kurulabilir mi komisyon?" sorusuna da, "Bu tür şeylerde zaman vermek, işi kolaylaştırmak yerine zorlaştırabilir. Mühim olan hem toplumun bu işe hazır hale gelmesi hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki siyasi partilerin bu konudaki tartışmalara hazır bir vaziyette olduğunun ortaya konulmasıdır. Sonuçta burada evet, işin bir siyasi tarafı var, hukuki bazı meseleler karşımıza çıkacak. Ama çok daha önemli olan kısmı toplumsal psikolojiyle ilgili kısmıdır. Yani toplumdaki bütün yurttaşlarımız Türkiye’deki Türk, Kürt, hangi kimliğe sahip olursa olsun insanlarımız; evet, iyi bir şey yapılıyor, bu Türkiye’nin hayrına olan bir süreçtir, burada artık bize 50 yıl ayaklarımıza pranga gibi vurulan, emperyalistlerin bu tuzağından Türkiye’nin kurtulması lazım, terörü geride bırakması lazım diyerek destek vereceği bir süreci yönetebilmek, aslolan budur. Onun için tabiri caizse yüz düşünüp bir konuşarak, kılı kırk yararak ve gerçekten bütün toplum kesimlerinin işin içerisinde olabileceği, herkesin gönül rahatlığı içerisinde destek vereceği bir süreci ortaya koymak lazım. Bu süreçte şahsen en temel motto olarak şunu görüyorum. Kürtlerin onuru, Türklerin gururunun korunduğu bir süreci inşallah en güzel şekliyle takip etmemiz gerekiyor. " yanıtını verdi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni anayasa çalışmaları hakkındaki soruları da yanıtlayan Kurtulmuş, şunları kaydetti: "Tekraren söylüyorum, Türkiye’de anayasa yapılacaksa da bunun konuşulacağı yer Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Tabii ki toplumun her kesimi; hukuk camiası, sivil toplum kuruluşları, farklı siyasi partiler herkes bu konuyla ilgili ne biliyorsa, ne teklif etmeyi düşünüyorsa, hangi konuları gündeme getirmek istiyorsa bunların çalışmalarını yaparlar ve gündeme getirirler. Ama sonuçta anayasa, millet adına yapılan bir mutabakat metnidir. Yani A partisinin anayasası, B partisinin anayasası olmaz, partilerin anayasa teklifleri olur. Partiler bu anayasa tekliflerini ortaya koyarlar kimisi şu kadar madde yapar, öteki başka bir şey der ya da bir sivil toplum kuruluşu der ki beni ilgilendiren iki tane madde var bunu teklif ediyorum der. Bütün bu teklifler ortaya çıkarılır, konulur ve sonuçta da Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu konu müzakere edilir.

Anayasa yapmak zamanı mıdır, vakti midir? Tam zamanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. Dönemi’nin üzerinde, bunun da tarihi bir yükümlülük olduğu kanaatindeyim. Artık Türkiye’nin gerçekten bazıları şu eleştiride bulunuyorlar. Kaç kere değiştirildi? Evet, kaç kere değiştirildi, ama anayasanın ruhu hala bu metinlerin içerisinde mündemiçtir. Sivil, demokrat, katılımcı, toplumun bütün kesimlerini kapsayan, kuşatan yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Bu bir fantezi değil; olsa da olur, olmasa da olur diye konuşacağımız bir mesele değil, Türkiye için tabii ki aşması gereken önemli bir demokratik eşiktir. Bu demokratik eşiği aşmanın yolu da yine demokratik olgunluk içerisinde herkesin kendi fikrini tam kamil hale getirmesi ve bunun da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılmasının başlamasıdır."

"EN İDEALİ 400'Ü AŞKIN OY"

Kurtulmuş CHP'nin yeni anayasa ile ilgili açıklamaları ile ilgili de şöyle konuştu: "Şimdi ben bu farazi şey içerisinde konuşmak istemem. Ama yani sonuçta ifade ettim, hiçbir partinin bu süreçte ya ben konuşmuyorum, görüşmüyorum deme lüksü yoktur, fikrini söyler. Nihayetinde benim başından beri söylediğim en ideali, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 400’ü aşkın bir oyla yapılacak anayasa teklifinin Meclis’te kabul edilmesidir. Böylece milletin yeni bir mutabakat metni olarak anayasa ortaya çıkar. Doğru olan büyük bir çoğunlukla, büyük bir konsensüsle kararın alınmasıdır. Ama sonuçta hangi metni çıkarırsanız çıkarın nihayetinde hiçbir metne yüzde 100 destek bulunması mümkün değil. İtiraz edenler olur, katılmayanlar olur. Mühim olan bunun demokratik olgunluk içerisinde sürdürülen bir süreç olmasını sağlamamız gerekiyor. Bu da sadece Meclis Başkanı olarak benim sorumluluğum değil, bütün siyasi partilerin, bütün siyaset dünyasının ortak sorumluluğudur diye düşünüyorum."

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:29
embedKaynak:https://www.haberturk.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 13 Haziran 2025 12:50 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

2025 İzmir Orman Yangınları: Türkiye’yi Sarsan Gerçek ve Alınması Gereken Acil Önlemler

24 Temmuz 2025 07:27see269

Fenerbahçe s new signing Jhon Duran scored two goals in his first match!

24 Temmuz 2025 02:12see195

Bu işte hala para var! Ustası: Getirsinler yetiştireyim

23 Temmuz 2025 03:49see194

Ukrayna Rusya arasındaki 3 üncü tur görüşmeleri sona erdi

24 Temmuz 2025 00:10see175

Konut satışları düştü: Arz yetersizliği rekor fiyatlara götürdü

23 Temmuz 2025 19:24see172

Bahçeli “Ebedi rejim” istiyor ama... Agos

23 Temmuz 2025 20:50see160

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

23 Temmuz 2025 00:12see154

Ailesini yakarak katletmişti, gizlice defnedildi

23 Temmuz 2025 00:27see149

Witkoff tan açıklama Dış Haberler

24 Temmuz 2025 20:24see148

Konya da bir erkek tartıştığı komşusunu tornavida ile yaraladı

23 Temmuz 2025 23:14see145

Gram altında yeni rekor!

23 Temmuz 2025 02:10see135

MÜSİAD’dan stratejik 7 alanda kalkınma planı Ekonomi Haberleri

24 Temmuz 2025 04:04see125

AJet kampanya 22 23 Temmuz 2025: AJet yurt içi indirimli bilet kampanyası tarihleri, seyahat tarihi ve ucuz bilet fiyatları

23 Temmuz 2025 01:20see120

Elektrikli scooterdan düşen 2 çocuk yaralandı Samsun Haberleri

23 Temmuz 2025 01:00see119

Galatasaray ın genç yeteneği Arda Ünyay durdurulamıyor Sözcü Gazetesi

24 Temmuz 2025 00:32see118

Avrupa Arap Alevileri Federasyonu’ndan Diyanet’e çağrı: Sessizlik de suçtur

24 Temmuz 2025 00:03see118

Savunma Sanayi Başkanlığı nın talebiyle geliştirilen Flokser Anafarta, Türk savunma sanayisini bir adım öteye taşıyor

23 Temmuz 2025 17:06see116

CHP Genel Başkanı Özel: Barış sürecinin de teminatı biziz Son dakika haberleri

24 Temmuz 2025 01:14see115

DEM Parti den Eskişehir yangını tepkisi: Erken uyarı sistemlerinin işleyişi ve müdahale ekiplerinin güvenliğini sağlayacak protokoller mutlaka sorgulanmalı!

24 Temmuz 2025 01:47see114

Yaşlı adam, selamını almayan vatandaşla tartıştı!

23 Temmuz 2025 04:15see113
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları