En riskli 3 ilçe, iklim değişikliği İstanbul u yakıyor
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Sıcak hava dalgalarının sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen kapsamlı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. İstanbul’un iklim değişikliği karşısındaki kırılgan yapısını gözler önüne seren araştırma sonuçlarına göre sıcaklık artışları İstanbul’un bazı ilçelerinde ölüm riskini yüzde 19.5 oranında artırıyor. Çalışma, özellikle kentleşmenin seyrek olduğu bölgelerde ölüm riskinin ciddi şekilde arttığını ortaya koyarken, İstanbul'un Adalar, Şile, Kadıköy gibi ilçelerinde yaşlı nüfusun yoğunluğunun bu riski katladığını gösteriyor.

Uzmanlara göre bu durumun başlıca nedeni, bu bölgelerde yaşayan nüfusun sıcak hava dalgalarına hazırlıksız oluşu ve yaşlı oranının yüksekliği. Özellikle 65 yaş üstü nüfusun yoğun olduğu Adalar, Şile ve Kadıköy gibi ilçelerde risk daha da yükseliyor. Sıcaklıkların kritik seviyeleri aşması durumunda yaşlı bireylerin ölüm riski yüzde 21’e kadar çıkarken, genç nüfusta bu oran yüzde 8,5 seviyesinde kalıyor. Araştırmanın en dikkat çekici bulgularından biri de, bazı hastalıkların sıcak hava dalgalarına karşı kırılganlığı ciddi oranda artırması. Serebrovasküler rahatsızlığı olan bireylerde ölüm riski yüzde 53.4’e kadar çıkarken, solunum rahatsızlığı yaşayan bireylerde bu oran yüzde 40.7 olarak ölçüldü.
RİSK HARİTALARI OLMALIEndişe veren araştırmaya imza atan Çevre Mühendisi Dr. Merve Yılmaz ise şunları söyledi: "İstanbul'da sıcak hava dalgaları artık bir konfor meselesi değil, hayati bir tehdit. Özellikle yaşlı nüfusun artışı göz önüne alındığında, yerel yönetimlerin acil önlem paketleri hazırlaması gerekiyor. Risk haritaları oluşturularak en kırılgan bölgelerde sağlık hizmetleri güçlendirilmeli. İstanbul'un iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı kapsamlı bir eylem planına ihtiyacı olduğu ortada. Aksi takdirde, özellikle yaşlılar ve kronik hastalar için yaz ayları giderek daha tehlikeli hale gelecek."
"İstanbul’da kentleşmenin çok yoğun olduğu Beyoğlu, Fatih, Beşiktaş, Şişli,
Zeytinburnu, Kağıthane, Ümraniye, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy, Esenyurt,
Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Güngören, Ataşehir ve Bağcılar
ilçelerini kapsayan bölgelerde, yüksek sıcaklıklarla ilişkili ölüm riski artışı yüzde 15,9
seviyesinde. Yaz aylarında, bu ilçelerde ölçülen ve hissedilen sıcaklıkların, kentsel ısı adası
etkisi ile daha yüksek olduğu biliniyor . Dolayısıyla bu ilçelerde yaşayan ve termal
strese daha sık maruz kalan insanların sıcak hava dalgalarına uyum kabiliyetinin
daha yüksek olduğu anlaşılıyor."

En yüksek riskli ilçeleri de sıralayan Yılmaz; ayrıca, şöyle konuştu: "Adalar, Arnavutköy, Avcılar, Beykoz, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Eyüp, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Şile ve Tuzla gibi kentleşme yoğunluğunun daha düşük olduğu bölgelerde, sıcak hava dalgalarıyla ilişkili ölüm riskleri yüzde 19.5 oranında artıyor. Nüfusun yüksek sıcaklıklara adaptasyonunun düşük olmasının yanı sıra, özellikle Çatalca, Arnavutköy, Silivri, Sarıyer, Tuzla,
Çekmeköy ve Ümraniye ilçelerinde gözlenen sıcak hava dalgalarının kümülatif şiddetinin daha yüksek olması da bu bölgelerin kırılganlığını artırıyor. Öte yandan Başakşehir, Maltepe, Sultangazi, Kartal, Beylikdüzü, Sultanbeyli ve Küçükçekmece gibi, kentleşmenin yoğun olduğu ilçelerde bu artışın yüzde 8.5 oranında olduğu gözleniyor."
Kaynak: Web Özel


