Erdoğan ABD nin koridor teklifini değerlendirdi Agos
SonTurkHaber.com, Agos kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan'ın Syunik bölgesinden geçmesi planlanan ve Ankara ile Bakü'nün Ermenistan'ın kontrolünde olmamasını istediği koridorla ilgili olarak "Sadece Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’ye değil, bölgedeki diğer ülkelere de fayda sağlayacak. Aliyev, Zengezur'a büyük önem veriyor" dedi. Ermenistan bilindiği gibi Ankara ve Bakü'nün bu talebini karşılık "egemenlik" vurgusu yapıyor "Barış Kavşağı" projesini uluslalarası toplumun gündemine sunuyor, "Zengezur Koridoru" terminolojisini reddediyor. Azerbaycan koridorun Ermenistan kontrolünde olmamasında ısrarlı. ABD ise bölgeyi 100 yıllığına kiralamayıp işletmek istiyor.
ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, geçen hafta New York'ta düzenlenen brifingde gazetecilere, Azerbaycan ve Ermenistan'ı kastederek, "32 kilometrelik yol konusunda tartışıyorlar, şaka değil, yıllardır sürüncemede kaldı: 32 kilometrelik yol" dedi ve şöyle devam etti: "Yani olan şu ki, Amerika devreye giriyor ve 'Tamam, biz devralacağız 32 kilometrelik yolu, bize yüzyıllık kira sözleşmesiyle verin, siz de paylaşabilirsiniz' diyor" dedi.
Barrack’ın kastettiği Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan arasında uzun süredir gerilim konusu olan Syunik bölgesinden gecen. Türkiye ve Azerbaycan “Zengezur Koridoru” olarak adlandırdığı, Nahcivan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak ve Ermenistan kontrolünde olmayacak bir koridorda ısrarlı. Ermenistan ise kendi topraklarından geçecek ancak kendi kontrolünde olmayacak bu projeye karşı ve buna karşılık tüm bölgeyi kapsayacak “Barış Kavşağı” projesini gündemde tutuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken Amerika Birleşik Devletleri'ne kiralanması yönünde tekliflerin gündeme gelmesine ilişkin de konuştu. Erdoğan şunları söyledi:
"Zengezur Koridoru sadece Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’ye değil, bölgedeki diğer ülkelere de fayda sağlayacak. Biz bu hattı aynı zamanda jeoekonomik boyutu itibarıyla son derece önemli bir konu olarak görüyoruz. Nitekim, bu hat bölgemizin ötesindeki coğrafyaları da birbirine bağlayacak ve ticareti canlandıracaktır. Bu hattın bir anlaşmazlık kaynağı değil, bir mutabakat simgesi haline gelmesi temel beklentimizdir. Bu sayede bölge, iş birliğinin galebe çaldığı bir refah alanı olacaktır. Bölge ülkeleri olarak bu meseleyi mutabakatla halledebileceğimize inanıyorum. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zengezur'a büyük önem veriyor. Bir an önce hattı hazırlayıp orayı hem Azerbaycan için hem bölge için kullanmak, değerlendirmek istiyor. İnanıyorum ki; orayı beraber çözeceğiz"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev son olarak "Ermenistan "'Zengezur Koridoru'nu açmazsa transit ülke olma şansını kaybeder" demiş, Yerevan'ın 'bu süreci engellemeye devam etmesi halinde' kendilerini sadece bugün içinde bulundukları ulaşım izolasyonunda değil, aynı zamanda bir ölçüde siyasi izolasyonda da bulacaklarını savunmuştu. .
Ermenistan Başbakanlık Ofisi Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in yaptığı açıklamaya cevap verdi.
Bağdasaryan ,"Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği terminolojiyi ve bu terminolojiye dayanan mantığı hiçbir zaman tartışmadı, şu anda da tartışmıyor ve gelecekte de tartışmayacaktır. Ermenistan, hem Azerbaycan’la hem de diğer uluslararası ortaklarla “Barış Kavşağı” projesini müzakere ediyor. Ayrıca, Azerbaycan toprakları üzerinden ve Ermenistan’ın Syunik bölgesi ile diğer bölgeleri üzerinden, üçüncü ülkelere gidiş-geliş dâhil olmak üzere, ulaşım hatlarının açılmasını bekliyor." dedi.
Sözcü şöyle devam etti: "Ermenistan, Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ve yine Azerbaycan ile üçüncü ülkeler arasında kendi toprakları üzerinden ulaşım bağlantısını sağlamaya hazır. Bu süreçler, tarafların toprak bütünlüğü, egemenliği, yargı yetkisi ve karşılıklılık ilkeleri temelinde yürütülmeli. Ermenistan, 10 Temmuz’da Abu Dabi’de yapılan görüşmelerde veya öncesinde ya da sonrasında bu ilkeler dışında herhangi bir seçeneği görüşmedi ve görüşmeyecektir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın, Azerbaycan vatandaşlarının Ermeni sınır görevlileriyle karşılaşmayacağı yönündeki beyanı, yapılan müzakerelerin mantığıyla bağdaşmıyor. Bu, esasen Ermenistan’a yönelik üstü kapalı bir toprak iddiası ve kabul edilemez. Bu yaklaşım, şimdiye kadar yürütülen müzakerelerin ruhuna ve hükümlerine de aykırı."


