Ermenistan da yeni anayasa çalışmaları başladı Agos
Agos sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Ermenistan Adalet Bakanı Srbuhi Galyan, yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki 10 ay içinde halkoylamasına sunulabileceğini açıkladı. Azerbaycan, normalleşme sürecinde Ermenistan'ın anayasasını değişitrmesi şartını koşuyordu.
Ermenistan Adalet Bakanı Srbuhi Galyan, dün parlamentoda yaptığı açıklamada, çalışmalarına başlanan yeni Anayasa taslağının önümüzdeki 10 ay içinde tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Galyan, taslağın referanduma ne zaman sunulacağına dair henüz kesin bir karar alınmadığını da ifade etti.
“Anayasa hâlâ taslak aşamasında ve süreç Adalet Bakanlığı'nca yürütülüyor” diyen Galyan, taslak tamamlandığında ana hükümlerinin kamuoyuna sunulacağını söyledi. "Kapalı kapılar ardında alınan kararlar olmayacak. Her şey kamuoyunun tartışmasına açık olacak" dedi.
Civilnet'in haberine göre Bakan, halkın yeni Anayasa'yı incelemesi ve görüş oluşturması için yeterli zamana sahip olacağını belirtti. "Sonuçta, yeni Anayasa için ya da karşısında oy kullanacak olan halktır," dedi.
Anayasa reformu ve Azerbaycan’ın baskıları
Yeni anayasa reformu çalışmaları, Başbakan Nikol Paşinyan’ın 19 Şubat’ta duyurduğu yeni anayasal çerçeve ihtiyacı açıklamasının ardından geldi. Paşinyan, 2018’deki devrim sonrası anayasa değişikliği konusunu gündeme getirmişti, ancak süreç son yıllarda duraksamıştı.
Öte yandan anayasanın değişmesi için Azerbaycan’dan gelen baskılar da var. Bakü yönetimi, Ermenistan’ın mevcut Anayasasının önsözünde 1990 Bağımsızlık Bildirgesi’ne yapılan atfın, Azerbaycan’a yönelik toprak talepleri içerdiğini iddia ediyor. Söz konusu bildiri, 1989’da Ermenistan SSC ile Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nin birleşme kararına atıfta bulunuyor. Bakü, Ermenistan'la barış anlaşması imzalama şartı olarak Ermenistan Anayasasının değiştirmesini öne sürüyor.
Ermenistan'ın mevcut Anayasasına göre, referanduma sunulan herhangi bir yasa oy kullananların yarısından fazlasının desteğini almalı ve tüm seçmenlerin en az dörtte biri tarafından onaylanmalı.


