Eskişehir de obruk alarmı!
Halktv sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Eskişehir’de altı ilçede su kısıtı olduğunu ifade etti. Su kısıtı olan ilçelerin Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çifteler, Mahmudiye ve Sivrihisar olduğunu söyleyen Güder, burada oluşan obruklara dikkat çekti.

Kuraklığın dünyayı etkileyen bir afet olduğunu söyleyen Güder, "Kuraklıkla ilgili bilim insanları özellikle son iki yıldır ciddi bir şekilde bunun iklim krizine döndüğünü söylüyorlar. Dünyada 169 tane ülke kuraklık riskiyle karşı karşıya ve bu kuraklık göçlere de neden olacak. Ülkemiz de bundan nasibini alan maalesef ki ülkelerden bir tanesi. Kuraklık Türkiye için özellikle son iki yıldan beri çok hızlı ilerliyor. Ülkemizin nüfusu 85 milyon. Dünyamızın nüfusu 8 milyar 250 milyon. Bu ülkemizin nüfusunun ve tarım alanlarının yaklaşık olarak yüzde 30’unu etkileyecek şekilde 2030 yılında sıcaklığın tüm dünyada 2 ile 5 derece artacağı öngörülüyor. 2100 yılında da 3 ile 5 derece" dedi.
"TÜRKİYE ZOR DÖNEMLER YAŞAYACAK"Türkiye’yi zor dönemler beklediğini belirten Güder, "Bu böyle olunca ülkemiz toprakları da bundan yüzde 15 oranına etkilenecek. Kuraklık şehrimizde nasıl? Asıl konu bu. Hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü kuraklık sadece adı gibi değil pek çok dinamikleri etkiliyor. Sosyal olarak, ekonomik olarak, çevresel olarak ve zirai bir don yaşadık. Tüm ülkemizde yaşadık bunu. Sonuçlarını da gördük. Zirai don da kuraklıkla bağlantılı. Ve zirai don da bakıldığında kuraklık tarım, gıda her birini olumsuz yönde etkiliyor ve baktığımıza ülkemizde zor dönemler yaşayacağız" şeklinde konuştu.
"BARAJ VE GÖLETLERDE SU YOK"Porsuk Barajı’nın yüzde 38 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Güder, "Eskişehir’de tarımsal sulama anlamında sıkıntılı bir dönem var. Şu anda Porsuk Barajı bizim sulamamızı ve içme suyu ihtiyacımızı karşılıyor. Porsuk Barajı’nın doluluk oranı yüzde 38. Bu yaklaşık 3-4 ay önce yüzde 42’lerdeydi. Şu anda yüzde 38. Çifteler’e baktığımızda, Çifteler’de su seviyesi kota yakın. Kot yüzde 10’larda. Onun da altına düşerse Çifteler ve bölgesindeki çiftçilerimiz çok çok büyük bunun zararlarını görecek. Onun dışında Keskin Barajı’nı biliyoruz. Keskin Baraj Göleti’nde su yok. Dodurga’yı biliyoruz. Aynı durumda, İnönü ile konuştum. İnönü’deki çiftçilerimiz bizim ekim rotasyonu dediğimiz, onu önümüzdeki yıl değiştirecekler. Bu ne demek? Buraya hep ben buğday ekimi yapıyorsam ya da şeker pancarı ekiyorsam, bunu kuraklığa bağlı olarak su da olmadığı için değiştirmek zorunayım. Şehrimizde barajlarımız hepsi olumsuz etkileniyor" diye konuştu.
Türkiye’nin hidrolojik kuraklığa giriş yaptığını söyleyen Güder, "Yavaş yavaş su anlamında baktığımızda yağış yok, yağmur açısından çok düşük yağış alıyor Eskişehir. Kar yağışı yok. Çok kurak bir kış geçirdik. Yüzey yağışlarına bakıyoruz yer altı suları 250-300 metrelere indi. Çifteler’de dün bir çiftçi ile konuştuk, 80-100 metrelerde dedi. Diğerlerine bakıyoruz, altı su kısıtı olan ilçemiz var. Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çifteler, Mahmudiye ve Sivrihisar. Obruklar oluşmaya başladı oralarda ve geldiğimiz noktada su il ilgili kah yüzey yağışları ve nehirlerimizdeki, barajlarımızdaki sular da seviye olarak yavaş yavaş düşünce artık hidrolojik kuraklık diyoruz biz bunun adına. Hidrolojik kuraklık başladı. Ne yazık ki şehrimizde ve ülkemizin pek çok yerinde hidrolojik kuraklığa Türkiye giriş yaptı" ifadelerini kullandı.


