Ev sahipleri bu kararı kiracıya karşı kullanabilir!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Türkiye'de son yıllarda ekonomik kriz derinleşirken beraberinde büyük bir barınma sorunu da ortaya çıkardı. Özellikle büyük şehirlerde barınmak başlı başına dert. Bu nedenle son yıllarda ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük bir anlaşmazlık yaşanıyor. Mahkemeler ise bu dosyalarla dolup taşıyor.
Kimi anlaşmazlık arabuluculuk yoluyla çözülürken mahkemelerde bu türden davaların yükü dikkat çekiyor. Kiracı lehine bir çok karar alırken, eskiden "Almanya'dan kızım/oğlum gelecek" diyerek kiracısını tahliye eden ev sahipleri artık bunu kolaylıkla yapamıyorlardı. Barınma krizinin yaşandığı koşullarda kiracılar bu gerekçenin gerçek olmadığını belirterek evden çıkmayı reddediyorlar. Kiracılar haklarına yaslanarak 12 yıla kadar evde kalabiliyor.
Ev sahipleri de kiracıları tahliye için dava açıyorlar. Yine böyle iki davada dosyalar Yargıtay'a intikal etti. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yerel mahkemenin aksine Yargıtay ev sahibini haklı buldu.
Bir kişinin 10 yılı aşkın süredir kiracı olduğu ev 2018 yılında satıldı. Evi satın alan kişi "oğlunun konut ihtiyacı" olduğu gerekçesi kiracının tahliyesi talebiyle dava açtı.
YEREL MAHKEME KİRACIYI HAKLI BULDUKiracı, ev sahibinin konut ihtiyacının samimi olmadığını öne sürerek davanın reddini talep etti. Yerel mahkeme de kiracıdan yana karar vererek davayı reddetti.
Ev sahibi bunun üzerine temyize başvurdu ve böylece yerel mahkemenin reddettiği dosya Yargıtay'a ulaştı.
Yargıtay ise yerel mahkemenin incelemesini doğru yapmadığına ve yanlış karar verdiğine hükmetti.
Ev sahibinin davasında haklı olduğunu, davanın süregelen aşamalarının doğru gerçekleştiğini bildirerek temyiz isteminin kabulüne ve kararın sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına oybirliğiyle karar verdi.


