Gayrettepe Diyalog Müzesi 12. yılında; Empatiyi davranışa, farkındalığı eyleme dönüştürmeye kararlıyız
SonTurkHaber.com, T24 kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
T24 Haber Merkezi
Gayrettepe Metro'da yer alan Diyalog Müzesi, 12. kuruluş yılında bu döneme kadar yarattığı sosyal etkiyi ölçümleyen bir araştırma ön raporu sundu. Sosyal etkinin öneminin altını çizen müze, "Empatiyi davranışa, farkındalığı eyleme dönüştürmeye kararlıyız." ifadelerini kullandı.
Temel hedefini "duyulmayanı duyurmak, görülmeyeni görülür kılmak amaçlı oluşturulan bir mekan" olarak tanımlayan 2013 yılında Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) tarafından kurulan İstanbul Diyalog Müzesi, bu döneme kadar yarattığı sosyal etkiyi ölçümleyen bir ön araştırma raporu hazırladı.
Yapılan ön çalışmanın, müzenin toplumsal dönüşümdeki özgün rolünü sayısal ve nitel verilerle ortaya koyduğu kaydedildi.
Müzenin “Karanlıkta Diyalog” ve “Sessizlikte Diyalog” sergileri, ziyaretçileri sırasıyla görme ve işitme engellilik deneyimleriyle karşı karşıya getiriyor. Rehberliğini görme ve işitme engelli bireylerin yaptığı bu sergiler, yalnızca duyulara değil, ön yargılara ve kalıplara da meydan okuyor.
Türkiye'de işaret dili ile hizmet veren ilk cafeTürkiye’nin işaret diliyle hizmet veren ilk cafe’si olma özelliği taşıyan Diyalog Cafe de müzenin giriş alanında bulunuyor. Misafirler, konuşma olmadan da iletişim kurmanın pekala mümkün olabildiğini ve nefis kahveler satın alabileceğini gözlemleme şansı buluyor.
İstanbul Diyalog Müzesi Kurucusu Hakan Elbir, yayımlanan raporla ilgili, “Sosyal etki ölçümünü yalnızca bir hesap verme aracı olarak değil, diyaloğun gerçekten neyi dönüştürdüğünü anlamanın samimi bir yolu olarak görüyoruz. İstanbul Diyalog Müzesi olarak, empatiyi davranışa, farkındalığı eyleme dönüştürmeye kararlıyız.” dedi.
Elbir ayrıca İstanbul Diyalog Müzesi’nin yakında İstanbul’un Anadolu yakasında da bir şube açacağını bildirdi. Bununla birlikte Elbir, müzenin öneminden bahsetti ve dünyada metro istasyonunda konumlanan ilk Diyalog Müzesi olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Diyalog Müzesi Direktörü Nilay Goncagül ise raporun sonuçlarını açıkladı.
"Katılımcılar müze deneyimini sosyal sorumluluk bilincine dönüştürüyor" Rapor için 1.000’e yakın katılımcıdan toplanan verilerin, müzenin özellikle 15–30 yaş arasındaki gençlerde empati, gönüllülük eğilimi ve engellilik bilinci konularında belirgin dönüşümler yarattığını gösterdiğini bildiren Nilay Goncagül, “Lisans ve lise düzeyindeki katılımcılar arasında empati skorlarında yüzde 40’ın üzerinde artış gözlemlenirken gönüllülüğe yönelme oranı yüzde 60’lara ulaşıyor. Katılımcıların müze deneyiminden yalnızca bireysel olarak etkilenmediklerini; aynı zamanda bunu sosyal sorumluluk bilincine dönüştürmeye hazır olduklarını görüyoruz.”

