Görme engelli öğretmen tarihe ses verdi: Görmeden gitme
Halktv sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Erzurum'da yaşayan görme engelli rehber öğretmen Ömer Faruk Bektaş, Anadolu’nun tarihi ve kültürel mirasını görme engellilere sesli podcastlerle tanıtıyor. Atatürk Ortaokulu’nda görev yapan 25 yaşındaki Bektaş, yaklaşık iki yıl önce tarihi yapı ve mekânları bir görme engellinin bakış açısından anlatma fikriyle yola çıktı.

Evinde kurduğu küçük stüdyoda, bilimsel kaynakları tarayarak hazırladığı metinleri seslendiren Bektaş, Çifte Minareli Medrese, İshak Paşa Sarayı, Galata Kulesi ve Efes Antik Kenti gibi önemli yapıları detaylı biçimde anlatıyor. Hazırladığı podcastleri sosyal medya platformlarında ücretsiz olarak erişime açıyor.

Bektaş, projeye olan ilgisinin genç yaşta başladığını belirterek şöyle konuştu:

“Dünya ülkelerini ve insanlığa dair her şeyi bir görme engellinin gözünden 'görmeden gitme' diyerek insanlara Anadolu'dan mesaj vermeye başladık. Anadolu'daki tarihi mekanları, mimari tarzların yansıttığı figür ve motifleri görme engellilere ve insanlara aktarmaya başladık.”
Podcastleri hazırlarken birden fazla kaynaktan faydalandığını, elde ettiği verileri görme engellilerin kolayca anlayabileceği dile dönüştürdüğünü anlatan Bektaş, metinleri yazarken yapay zekâdan da destek aldığını belirtti.
Çalışma sürecini şu sözlerle anlattı:
“Evde bilgisayar başında kurgu metni yazıyor ve yapay zekadan destek alıyorum. Metni mikrofon eşliğinde seslendirip yapım şirketine gönderiyorum. Belirlediğim fon müziği konuluyor ve internete yüklüyorum. Gelecekte asıl amacımdan birisi, 'görme engelli birey dünyayı geziyor' konsepti ile belgesel hazırlayıp, insanlara farklı kültürleri görme engellinin bakış açısıyla aktarmak. Belki Mersin'de yaşayan bir görme engelli Erzurum'a gelemeyebilir ama buraya gelmeden de buranın güzelliklerini yansıtabiliriz. Yani bir görme engelli tarihi mekanları gezmek için o ile gidemeyebilir ama biz Efes Antik Kenti'ni bu çalışmayla onun evine götürüyoruz.”
Şimdiye dek 30 farklı içerik hazırlayan Bektaş, aynı zamanda yeni içeriklerle çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Projesi, yalnızca görme engellilere değil, tüm tarih ve kültür meraklılarına da hitap ediyor.


