Güney Kıbrıs o video ile alarma geçti! Türk suyuna muhtaç olmamak için susuz kaldılar
Haber7 sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde su krizi giderek büyüyor. Tarihinin en büyük su krizini yaşayan ülkede halkı bilinçlendirmek adına başlatılan kampanya Rum vatandaşlarını kızdırdı.
Kıbrıs Basın ve Enformasyon Ofisi’nin yayınladığı videoda halka, "hiçbir şey yokmuş gibi davranmayın, musluğu kapatın, susuz bir yaşama hazır olun” çağrısında bulunuldu. Halk ise paylaşılan videoya, "su bittikten sonra mı kampanya yapıyorsunuz, Devlet bunca yıldır çözüm bulamadı mı?" diyerek tepki gösterdi.
Rum yönetiminde yaklaşık üç yıldır devam eden su krizi bölgedeki göletlerin boşalmasına neden olurken yaz aylarında giderek şiddetini arttıran su krizi için Rum lideri Nikos Hristodulidis çözüm arayışına girmiş, alınan önlemler yetersiz kalınca Birleşik Arap Emirlikleri ile tuzlu su mobil atık arıtma cihazı anlaşması sağlanmıştı. Ancak BAE'den gelen 13 atık artıma cihazının tamamının Limos'a kurulma kararı verilince Baf'ta yaşayanlar tepki gösterdi ve su sorunu çözülemedi.

KKTC’nin Girne kentindeki Geçitköy Barajı’na yılda 75 milyon metreküp su taşıyan Türkiye ve KKTC'de "Asrın projesi" adı verilen Anamur’dan deniz altından askılı boru sistemiyle KKTC’ye ulaşan Dragon çayının suyunu Ersin Tatar yıllardır Rum yönetimine paylaşma teklifinde bulunmuş Rum kesimi ise “Türk suyuna muhtaç kalırız” gerekçesiyle teklifi reddetmişti.
Rum kesimi su ihtiyacını 6 adet gölette topladığı yağmur suyu, 5 adet deniz suyu ve su arıtma sistemleri ile karşılamaya çalışıyor. Ancak bu yıl göletlerdeki doluluk oranının yüzde 25’e düşmesi, su oranının 46 milyon metreküpe gerilemesi ve sıcak yaz aylarında kuraklığın etkisini arttırmasıyla Rum Yönetimi acil durum ilan etmek zorunda kaldı.

Rum yöneticileri su krizini önlemek amacıyla arayış içine girerek, Hristodulidis bakanlara, “Ne gerekiyorsa yapın, su bulun” talimatı vermiş, Tarım Bakanlığı göletlerdeki suyun tarım amacıyla kullanılmasına sınırlama getirmiş, Turizm Bakanlığı ise turizm sezonuna hazırlanan otellerin arıtma tesisi kurması için 8 milyon Euro teşvik paketi hazırlamıştı.
Rum hükümeti su sorununa çözüm bulmak için 2008 yılında Yunanistan’dan tankerlerle su taşınmasını gündeme getirmiş, ancak çok maliyetli olduğu gerekçesiyle yeni bir formül üreterek yeni deniz suyu arıtma tesisi kurmuş 5 tesisten birinde yangın çıkmasının ardından devre dışı kalmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar geçtiğimiz aylarda İsviçre’nin Cenevre kentinde Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin katıldığı Kıbrıs zirvesinde Rum kesiminde yaşanan su ve elektrik krizine yardım etmek istemiş ancak Rum yönetimi ise olumsuz yaklaşmıştı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin desteğini kabul etmeyen Rum yönetimi 2011 yılında da Evangelos Florakis deniz üssünde cephaneliğin patlaması sonucunda elektrik santrali ağır hasar almış, KKTC’den elektrik alımı gündeme gelince Rum kilisesinin dönemin Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos ise “Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine gaz lambası kullanırım” demişti.
Geçtiğimiz yıllarda da KKTC üzerinden Rum Yönetimi’ne gelen domateslerin Türk domatesi olup olmadığı sorgulanmış, Rum Tarım Bakanlığı ise KKTC’den ithal edilen domateslerin “Türk domatesi” olduğu gerekçesiyle tüm manavlardan ve pazarlardan toplatıldığı öğrenilmişti.
KAYNAK: HABER7, HÜRRİYET


