Haluk Görgün den KAAN açıklaması: Yerli motora sahip olacak!
Haber7 kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
GİRİŞ 05.07.2025 13:22 GÜNCELLEME 05.07.2025 16:57
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış
Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş
Başkan Haluk Görgün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) ana yüklenici olarak sorumluluğunu üstlendiği KAAN projesinin yalnızca bir uçak değil, çok yüksek teknolojiye sahip bir "sistemler sistemi" olduğunu vurguladı.
“KAAN çok yüksek teknoloji sistemler sistemi bir platform. TUSAŞ ana yüklenici firma. Test uçuşları devam ediyor,” diyen Görgün, sürecin planlandığı gibi ilerlediğini ifade etti.
HAVA KUVVETLERİ VE ENDONEZYA İÇİN ÜRETİM BAŞLIYOR
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın kendi ihtiyacı için 6 adet KAAN siparişi verdiğini açıklayan Görgün, Türk Hava Kuvvetleri için de seri üretime geçileceğini söyledi. Ayrıca projenin uluslararası işbirliği boyutuna dikkat çeken Görgün, Endonezya ile de resmi sözleşme imzalandığını duyurdu.

“6 adet biz sipariş verdik. Hava Kuvvetlerinin siparişlerini üreteceğiz. Endonezya ile de sözleşme imzaladık,” diyen Görgün, teslimat süreçlerine ilişkin de bilgi paylaştı.
TOPLAM 48 UÇAK İÇİN İMZALAR ATILDI
Teslimatların zamanında gerçekleştirilebilmesi adına üretim planlarının genişletildiğini belirten Görgün, toplamda 48 adet KAAN uçağı için imzaların atıldığını ifade etti. Bu sayı, hem iç ihtiyaçları hem de ihracat taahhütlerini kapsıyor.
“Zamanında teslim edebilmek adına 48 tane KAAN'ın imzasını attık,” açıklamasında bulunan Görgün, projenin hem Türkiye’nin savunma kabiliyetlerini hem de ihracat potansiyelini güçlendirdiğini söyledi.
Haluk Görgün'ün konuşmasının satır başlıkları:
Türkiye'de savunma sanayii son 20 yılda yerlilik ve millilik oranı yüzde 80'leri aştı.
Türkiye'deki firma sayısı 3 bin 500'ü geçti.
Hem muhatap kurumları hem de ülkemizdeki firmaları teşvik ediyoruz. Biz Başkanlık olarak çeşitli start-up firmalarına fuarda stant oluşturarak yer sunuyoruz.
Roketsan Endonezya'da varlığını gösteren firmaların başında geliyor.
Türkiye Indo Defence Fuarı'na 29 ülke ile hem katılımcı hem alan olarak en büyük ülke Türkiye.
Biz sahadaki askerimizin teknolojik üstünlüğünü sağlayabilecek her türlü teknolojik ekipmanları onlara servis edebilmek için çalışıyoruz. Dost ve müttefik ülkeler için de çalışıyoruz. Dünyada 180 ülkeye ürün servis ediyoruz.

40 yıl ve üzeri terörle mücadele ettik. Bu dönemde parasını ödediğimiz halde bize verilmeyen ürünler oldu. Bu durumdan çok şey öğrendik. Kendi ürünlerimizi geliştirdik.
2018'den beri dünya dron pazarında Türkiye Baykar firmamızla domine ediyor. Bütün pazarın yüzde 65'i Türkiye'ye ait.
ASELSAN ürün yelpazesi çok geniş olan bir firma. Denizcilik, haberleşme ve hava savunmaya yönelik çözümlerini Endonezya'daki fuara getirdi.
STM'nin deniz sistemlerindeki tasarım kabiliyetleri çok yüksek. Bu ülkedeki birkaç ülke ile görüşmeleri devam ediyor. İnsansız kamikaze konusunda çok önemli ihracatlar yaptı.
Dünyada denizcilik alanında çok önemli bir ülke olan Portekiz'e STM firması lojistik gemileri satıyor.
Sarsılmaz da uluslararası alanda yüzümüzü ağartan firmalardan. Bizim firmalarımız tabancalar, av tüfekleri gibi silahları ihraç eder hale geldi.
Savunma sanayinde çalışan sayısının 90 bin olduğunu tahmin ediyoruz. 7.1 milyar dolar ihracat açıkladık. Kişi başı 70 bin dolar getirisi olan bir sektör.
Savunma ihracatı Türkiye ihracatının yüzde 3'üne tekabül ediyor. 10 milyar dolar değerinde yeni sözleşme de imzaladık.
Yeni sözleşmenin yapılması demek takip eden yıllarda firmalarınızın işlerinin olması demek.
5 ayda 3.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde 5 milyar doların üzerinde sözleşme imzaladık.
Türkiye ihracatta bu sene ilk 10'da olacak.
ASELSAN dünyada 42'inci sıraya kadar yükseldi. İlk 100'de 3'ten fazla firması olan sadece 7-8 ülke var.

"KAAN YERLİ MOTORLA İHRAÇ EDİLECEK"
KAAN çok yüksek teknoloji sistemler sistemi bir platform. TUSAŞ ana yüklenici firma. Test uçuşları devam ediyor. 6 adet biz sipariş verdik. Hava Kuvvetlerinin siparişlerini üreteceğiz. Endonezya ile de sözleşme imzaladık. Zamanında teslim edebilmek adına 48 tane KAAN'ın imzasını attık. Aynı zamanda 12 uçak da ilave olabilir.
Üzerinde çalıştığımız 36 bin librelik bir yerli motor üzerinde çalışıyoruz. 2030'lu yıllarda üreteceğiz. Endonezya'ya ihraç edeceğimiz KAAN'lar yerli motorlu olacak.
KAAN'a ilgi duyan başka ülkeler de var.

KAYNAK: CNN TÜRK
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında 2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
Bir Yorum YapınGÖNDER
Savaş 2 saat önce Şikayet Et
Yerli ve milli savunmanın yoksa bizi yasatmazlar
Beğen Cevapla
Ahmet 2 saat önce Şikayet Et
Türkiyede bu sektör var. Yerli motor Tb2 lerde TM 100 yapıldı .Parsan ve çeşitli sektörler var.
Beğen Cevapla
osman 2 saat önce Şikayet Et
chp nın hortumladıgı paralarla 6 cı nesıl savas ucagını yapardık
Beğen Cevapla Toplam 2 beğeni
Sas 3 saat önce Şikayet Et
Önce test edilmeli hava hava muharebesi yapilmali ani manevra hiz vurus kacis bütün testler gecmeden satis olmamali kaliteli saglam oldugu zaman önce tsk ya 500 adet sonra yurt disina satilmali
Beğen Cevapla
Gerçeğin Sesi 3 saat önce Şikayet Et
Türkiye olarak çok acil minimum 1200 savaş uçağı ve binlerce sayıda uzun menzilli hipersonik seyir füzeleri üretmek zorundayız.
Beğen Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

