Hayatta herkes başrol ister Kültür Sanat Haberleri
Yenisafak sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Merve Polat’ın performansıyla üç sezondur sahnelenen ödüllü “Yan Rol” oyunu, bir kadının yaptığı meslekle, en yakın arkadaşlarıyla ve ailesiyle yüzleşme hikâyesini anlatıyor. Deniz Madanoğlu’nun kaleme aldığı, Şenol Önder’in yönettiği tek kişilik komedi oyunu, en son Kadıköy Boa Sahne’de izleyiciyle buluştu. 7. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın Kadın Komedi Oyuncusu”, 2023 Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Tek Kişilik Prodüksiyon”, 25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nin “Komedi, Kara Komedi, Müzikli Oyun” dalında ise “Yılın En İyi Kadın Oyuncusu” ödüllerine layık görülen oyun hem mesleğinde hem de hayatında “yan rol” olarak kalmış Canan’ın hayatını mizahi bakış açısıyla sunuyor.
Her zaman arkadaş kontenjanında görülen, kendi hayatında bile esas kızın arkadaşı olarak konumlanan bir kadın oyuncunun hikayesinin anlatıldığı temsil, izleyicilere bulundukları rolleri de sorgulatıyor. Oynadığı karakterin her zaman ana karakteri destekleyen ama hiç görünmeyen arkadaki ışık olduğunu belirten Merve Polat, “Oyunda da bu karakterin, arkadaki o ışık olmaktan, arkada kalmaktan vazgeçtiği, ‘hayır ben de kendi enerjimin, hareketlerimin, oluşumumun, varlığımın farkına varacağım ve kendi başrolümü oynayacağım’ deyiş hikâyesine tanıklık ediyoruz. Onun hak ettiği aslında, kendini var edebilecek kadar iyi bir başrol” diye konuştu.
HERKESİN TANIDIĞI BİR TİP
Oyunda anlatılan karakterin hayatın içinde ve herkesin tanıdığı bir tip olduğunu aktaran Merve Polat, “Oyunun bize sunduğu figür, hayatımızın tam ortasında yer alıyor. O, müdürün yanındaki adamdır, bir müdür yardımcısıdır. O, ailenin ortanca çocuğudur. Kısacası, kenarda durmaya yazgılı kim varsa anlatılan odur. Herkesin çok aşina olduğu bu karakter bana da çok uzak değil. Günün birinde bu karakterde bir değişim olunca etrafındaki herkes birden, ‘o çok değişti” demeye başlıyor. Aslında değişen o değil, kendisine biçilen rolü değiştiriyor. Yan roller hepimize hayatımızda biçilen bir durumu anlatıyor. Oyunumuz da üzerimize dayatılan bu rollerden çıkma, dolayısıyla bir büyüme hikayesini anlatıyor” ifadelerini kullandı.
HADDİNİ BİL İŞİNİ İYİ YAP
Yönetmen Şenol Önder, oyunun seyirciye “hayatta ayakta durmanın zorluğuna” dair bir hikâye sunduğuna işaret ederek, “Dışarıdaki etmenler bizim hayatımızı fazlasıyla zorlar. Burada önemli olan senin yolunun doğru olmasıdır. Sen eğer doğru yoldaysan, yaşadığın yorgunluk seni iyi ve doğru bir yere çıkartır. Hayatta herkes başrol ister ama biz biliyoruz ki bu çok da gerçekçi değildir. Senin yapman gereken, haddini bilip yaptığın işi iyi yapmandır. Kıymetli olan, sana dayatılan rolleri değil, senin gerçekten sahip çıktığın rolleri benimsemendir. O rollerin her zaman başrol olması gerekmez. Sana dayatılmayan ve senin sahiplendiğin rol, artık bir yan rol olmaktan çıkar” dedi.
Oyunun dramaturjisini Arzu Önder, dekor tasarımını Cihan Aşar, ışık tasarımını Onur Duru, müziklerini ise Mustafa Kemal Öztürk hazırladı.


