Hedef 2053’te net sıfır emisyon Ekonomi Haberleri
SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Türkiye’nin ilk ‘İklim Kanunu’ ile iklim değişikliğiyle mücadele yasal altyapıya kavuşturulacak, 2053 net sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Kanun ile hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ilgili 10 soru ve yanıtları şöyle:
1 İklim değişikliğiyle mücadelede hangi adımlar atılacak?
İklim değişikliğinin ekosistemlere ve biyolojik çeşitliliğe etkilerinin azaltılması için tedbirler alınacak. Denizel ve karasal korunan alanların muhafazası sağlanacak, korunan alanların niteliği ve oranı artırılacak. Arazi tahribatının dengelenmesi sağlanacak. Çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında yutak alanların sürdürülebilir yönetimi sağlanacak.
2 Sera gazı emisyonlarının azaltılması için neler yapılacak?
Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan veya güncellenen strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak.
3 İklim değişikliğine ilişkin eylem ve strateji planları nasıl hazırlanacak?
İklim değişikliği strateji ve eylem planları, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda hazırlanacak.
4 İllerde hangi çalışmalar hayata geçirilecek?
İlin şartlarına uygun olarak strateji için İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Kurulun sekretaryasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taşra teşkilatı yürütecek.
5 İklim değişikliğiyle mücadelede yatırımlar ve finansal kaynaklar için neler yapılacak?
Finansman araçlarının teşvik edilmesi esas olacak. İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak, iklim değişikliği teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak ve yürütecek.
6 Emisyon Ticaret Sistemi nasıl kurulacak?
Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından kurulacak, ulusal tahsisat planlaması hazırlanacak ve tahsisatların dağıtımı yapılacak.
7 Sera gazı emisyonlarına neden olan işletmeler için hangi sistem uygulanacak?
Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, bu faaliyetleri gerçekleştirebilmek için İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan ‘sera gazı emisyon izni’ alması zorunlu olacak.
8 Ozon tabakasını incelten madde kullananlar için yaptırımlar ne olacak?
Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon lira, bu maddeleri içeren ve hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin lira, hükümlere uymayanlara 120 bin lira idari para cezası verilecek.
9 Sera gazı emisyonuna ve florlu sera gazına ilişkin yasaklara uymayanlara hangi cezalar verilecek?
Sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara, 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Florlu sera gazını usul ve esaslara aykırı olarak kullanan, ticaretini yapanlara, 2,5 milyon lira idari para cezası uygulanacak ve 3 aydan 6 aya kadar Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmeyecek.
10 Yeni uygulamalarla ilgili planlama süresi ne kadar olacak?
Mevzuata ve planlama araçlarına ilişkin uyarlama yükümlülükleri ilgili kurum ve kuruluşlarca en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak. Eylem planları, en geç 31 Aralık 2027’ye kadar hazırlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu süreyi bir yıla kadar uzatabilecek.


