Hindistan ile turizim savaşları mı başlıyor? Milyon dolarlar risk altında!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan paylaşımlarda, Hindistan vatandaşlarına Türkiye yerine alternatif destinasyonları tercih etmeleri önerildi.
Hindistan'da başlayan boykot çağrıları turizim sektörünü ikiye ayırdı ancak bir konuda mutabbıklar: Türkiye'de yapılan gösterişli Hint düğünleri...
Kimi sektör temsilcisi, büyük paraların harcandığı bu düğünleri sayıca az olması ve Türkiye'nin başka ülkelerde turistlerin tercihleri arasında olması nedeniyle boykotun büyük bir kayıp yaratmayacağı görüşünde. Türk turizmini doğrudan etkileyerek, Türkiye'de düzenlenen lüks Hint düğünlerinin geleceğini tehlikeye soktu. KM Event'in CEO’su Meltem Tepeler'e göre, tek bir düğünün döviz cinsinden on milyonlar bırakıyor, sadece bununla da sınırlı değil, düğün için gelenler yine milyonlarca lira harcıyor.
Hindistan ile Pakistan arasında 6 Mayıs gecesi patlak veren gerilime dünya çapında, tansiyonu düşürücü çağrılar yapılırken Türkiye tarafında da Dışişleri Bakanlığı Hindistan tarafından düzenlenen saldırının topyekun bir savaş riskini ortaya çıkardığını vurgulamıştı. Bakanlık bu tür kışkırtıcı adımlar ile siviller ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıların kınandığını belirtmişti.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saldırının ertesi günü, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i aramıştı. Erdoğan telefon görüşmesinde, "Ateşe benzin dökenlere rağmen olaylar geri dönülmez noktaya varmadan tansiyonun düşürülmesi için gayret gösteriyoruz. Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilimin, çok sayıda sivilin şehit olduğu füze saldırılarıyla sıcak çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyoruz" demiş ve Pakistan'ın uluslararası soruşturma yürütülmesi teklifini kıymetli bulduklarını bildirmişti.
HİNT SEYAHAT İŞLETMELERİ KISITLAMA GETİRDİYaşananların ardından Türkiye, Hindistan'da Pakistan'a destek vermekle suçlanarak boykot listesine alınmıştı.
Hindistan medyası, Hint seyahat işletmelerinin Türk turistlere yönelik kısıtlamalar getirmeye başladığını yazdı. Goa'daki lüks tatil kiralama şirketleri, Türk vatandaşlarına hizmet vermeyi durdurduklarını bildirdi, bazı işletmeler ise Türk Hava Yolları ile ortaklıklarını sonlandırdığını açıkladı.
Özel Hint işletmelerinin Türk vatandaşlarına hizmet vermeyi reddetti ve ülke genelinde Türkiye için turizim boykot çağrısı yükseldi.
Yaşananların ardından gözler, Hintli turistlerin Türkiye'deki turizm getirilerine çevrildi. Hint turistler için Türkiye önemli bir tatil rotası olsa da en dikkat çekici olan, burada yaptıkları gösterişli düğünler.
Türkiye'de Bodrum, İstanbul, Antalya gibi dünyaca ünlü şehirler büyük düğünlere ev sapipliği yapıyor. Dünya ölçeğinde birçok zengin, unutulmaz bir düğün için Türkiye'yi seçebiliyor. Hintli zenginlerin de düğün için seçtikleri adreslerden biri Türkiye'nin gözde tatil merkezleri oluyor.
CİRO 200 MİLYON DOLAR!Bu düğünlerin bütçeleri ise hayli yüksek, on milyon dolarlardan bahsediliyor... Düğün endüstrisinin global cirosu 200 milyon dolar, bunun 2030 yılında 400 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yaşananların ardından akıllara bu düğünlerin iptali ve turizimde yaratacağı ekonomik kayıp geldi.
KM Event’in Kurucu CEO’su Meltem Tepeler'e göre ciddi bir kriz kapıda.
"TÜRKİYE DÜĞÜN DESTİNASYONUNUN YÜZDE 50'Sİ HİNT"Tepeler, Patronlar Dünyası'na verdiği röportajda şunları söylüyor:
“Türkiye geçen yıldan beri fiyatlar çok yükseldiği için lüks düğünlerde biraz sıkıntı yaşasa da her zaman gözde ülkelerden. Son gelişmeler ışığında Hindistan’da Türkiye için ‘Düğünlere gitmeyin’ diye ciddi baskı var. Bu baskının karşılık görmesi düğün turizmi açısından ciddi sorun yaratır. Çünkü Türkiye düğün destinasyonunun yüzde 50’si Hint ve Hint kökenli zenginlerin düğünleridir. Ve bir Hint düğününün maliyeti 1 milyon eurodan başlıyor ve 10 milyon euroya kadar çıkabiliyor. Bu da çok büyük bir kayıp anlamına geliyor. Yani kayıp pazarın da yarı yarıya küçülmesi demek.”
Türkiye Gazetesi'ne konuşan, Antalya’da tur operatörlüğü yapan Gökhan Sönmez'e göre ise etki sınırlı:
“Hintli turistlerin gelmemesi sektörü derinden sarsmaz. Türkiye’nin turizm pazarı oldukça çeşitli ve güçlü. Avrupa’dan, Rusya’dan, Ortadoğu’dan gelen milyonlarca turist var. Hintli turistler prestij açısından önemli olabilir, ancak sayısal anlamda büyük bir boşluk yaratmaz.”
Antalya’da düğün organizasyonları düzenleyen Deniz Karahasanoğlu da benzer görüşte:
“Hintliler büyük otelleri kiralayıp görkemli düğünler yapıyorlar. Kişi başı harcamaları yüksek, bu doğru. Ancak iptaller durumunda bu açığın Avrupa ve Orta Doğu pazarlarından gelen taleple rahatlıkla kapanabileceğini görüyoruz.”
2024 yılında Türkiye’ye yaklaşık 300 bin Hintli turistin gelmesi bekleniyordu. Boykotun etkileri netleşmese de, bazı sektör temsilcileri bu açığın diğer pazarlardan gelen turistlerle telafi edilebileceğini savunuyorlar.


